Erika Arnadottir: Få ämnen engagerar som kollektivtrafik

En sak är vi på Mölndals-Posten säkra på: händer det något som påverkar kollektivtrafiken så vänder ni er till oss.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Ni, läsarna, litar på att vi berättar om det som sker i kollektivtrafiken i Mölndals kommun. För så är det ju, är det tågstopp så kommer ni att kunna läsa om det hos oss. Eller om det är stopp i spårvagnstrafiken. Eller om bussarna står still på grund av halka. Ja, vad det nu kan vara.

Få ämnen engagerar som kollektivtrafik. För där, om det är på bussen, tåget eller vagnen, är vi alla lika. Lika mycket på väg, och lika mycket beroende av att det funkar och rullar på.

Det är fint att vi i dagens tidning kan få berätta om en positiv nyhet om just kollektivtrafiken. Västtrafik backar nämligen om buss 25, och plötsligt ska den åter gå genom Åbro till Balltorp. Glädjande för Balltorpsborna, även om den inte får riktigt samma sträckning som innan.

ANNONS

Frågan är vilken påverkan Balltorpsborna haft när det kommer till 25:an, och hur stort inflytande arbetsgivare som Astra Zeneca haft.

”En delseger”, konstaterar Balltorpsbon Therese Hökklo i vår artikel.

Hon startade nämligen själv en namninsamling när det stod klart att sträckningen skulle ändras. En namninsamling för att få Västtrafik att omvärdera sitt beslut.

Frågan är vilken påverkan Balltorpsborna haft när det kommer till 25:an, och hur stort inflytande arbetsgivare som Astra Zeneca haft.

Nu blev det bara en sommar som buss 25 hade ändhållplats Mölndals innerstad. Och det var väl för väl.

Det är inte bara på nyhetsplats som busslinjer och tidtabeller tar plats. Vi har fått till oss en del insändare på ämnet också, och i dag kan du läsa om en persons upplevelser kring bussresor i allmänheten och byten vid Lindome station i synnerhet. Under signaturen ”Uppgiven resenär den 16 november 2023” beskriver personen hur eländigt det är när bussarna inte klaffar i tid. Det här har man ju själv varit med om otaliga gånger. Att stå där och se bussen eller vagnen dra iväg mitt framför näsan. Otroligt surt.

Västtrafik svarar att man i Lindome (som exemplet rör) planerat utefter tågen. Toppen. Men alla ska inte åka tåg.

LÄS MER:Öppet brev till Västtrafik

LÄS MER:Västtrafik: ”Utmaning att köra trafik i stad som växer”

LÄS MER:Busslinje 25 kommer köra till Balltorp igen

LÄS MER:Vad har hänt med busstrafiken för oss i Kvarnbyn?

ANNONS