Dômens konstskola på besök på Kållereds fritidsgård

Att måla på tid och tillverka mobiler stod på schemat när höstlovsfirare på Kållereds fritidsgård fick prova på konst i alla former.
– Om jag inte hade varit här hade jag inte haft något att göra på lovet, så det är väldigt roligt, säger Alva Kaplan.

ANNONS
|

Under veckan får barn och ungdomar i Kållered en chans att uttrycka sig kreativt, utforska nya konsttekniker och få nya vänner. På onsdagen hade ett långbord dukats upp med allt från limpistoler och ståltråd till akrylfärg och flörtkulor. På förmiddagen samlades gänget på runt tio personer för andra dagen av Konstkollo på Kållereds fritidsgård.

– Det är jättekul att få se hur den yngre generationen tar sig an konst och att få inspireras av dem, säger Kajsa Hansson, en av konstkollots ledare.

Lärarna under veckan kommer från Dômen konstskola som ligger i Slottsskogen i Göteborg. Från tisdag till torsdag får de som anmält sig till konstkollot testa på en rad olika tekniker med hjälp av läraren Gabriel Nils Edvinsson och Kajsa Hansson, som i vanliga fall är elev på skolan.

ANNONS

Perfekt lovaktivitet

På tisdagen stod tecknande och att måla på tid på schemat. På onsdagen inleddes dagen med att tillverka mobiler – och inte såna vi ringer med.

– Min tanke är att använda flera olika material. Det här skulle egentligen bli Saturnus, men det blev bara en boll med en ring runt i stället, säger Alva Kaplan, som var en av deltagarna.

Alva Kaplan brukar pyssla mycket hemma. Hon gör ofta egna smycken eller fat av lera som hon kan ge bort till familjen på födelsedagar och julafton. Hittills tycker hon att konstkollot har varit en riktig hit.

– Om jag inte hade varit här hade jag inte haft något att göra på lovet, så det är väldigt roligt, säger hon.

Även Yasmin Bondesson brukar använda sin kreativitet hemma, men då målar hon oftast tavlor.

– Det är jätteroligt att få vara kreativ och använda sin fantasi. Och här får man testa lite annorlunda saker som jag inte brukar göra hemma, säger hon.

Nästa Steve Jobs

Alexéy Shishkin kom till veckans konstkollo med ett tydligt mål.

– Jag måste lära mig måla och bli mer kreativ, säger han och balanserar en ring av ståltråd på sin mobil.

Onsdagens verk kallar han ”Kreativ helikopter”. Varför han vill bli bättre på att måla är för att kunna ha sitt drömjobb när han blir vuxen, inspirerad av Steve Jobs och Elon Musk.

– Jag tänker ha ett företag där jag gör datorer och då är det väldigt viktigt med design, säger Alexéy Shishkin.

Bredvid Alexéys mobil hängde Elias Veeras mobil som han arbetade på noggrant med rödmålade händer. Att tillverka en mobil tyckte Elias Veeras var den roligaste uppgiften hittills.

– Det är roligt för att man måste tänka och experimentera för att hitta balansen, säger han.

Det är första gången Dômen konstskola är på plats i Kållered för ett liknande koncept. Men får Elias Veeras bestämma är det inte den sista.

– Det finns väldigt få kurser för att måla så när jag såg den här ville jag vara med, säger han.

Träffa nya vänner

Just det här konstkollot var till för personer mellan tolv och 19 år. Många av dem på plats var 12-åringar som inte kände varandra sedan tidigare. Det ser fritidsledaren Lina Eriksson bara som positivt.

– Vissa var lite nervösa i starten i går men nu är det verkligen jättegod stämning här, säger hon.

När fritidsledarna fick höra att Dômen konstskola kunde komma ut till Kållereds fritidsgård var det självklart att ta chansen. Lina Eriksson berättar att detta går precis i linje med vad de vill erbjuda ungdomarna i kommunen.

– Det här är ju helt fantastiskt! Vi vill att de ska få en meningsfull fritid och här får de verkligen testa på och våga uttrycka sig utan några begränsningar.

LÄS MER:Klart: Nu öppnar Fässbergs fritidsgård igen – i nya lokaler

LÄS MER:Rasmus, 8, säljer äpplen från trädgården i Mölndal – sparar till en telefon

LÄS MER:Spökvandring i Kvarnbyn lockade hundratals

ANNONS