”Hanses” Vommedal Västergård – en gård i Kållered

En av de största byarna i Kållered har genom många århundraden varit Vommedal. Det finns belägg att byn fanns redan på medeltiden. Genom den gick den gamla Riksvägen från Oslo till Köpenhamn. I dag heter vägen Streteredsvägen.

ANNONS
|

Före år 1860 låg byn samlad runt det som i dag är Olas väg. Bybrunnen finns fortfarande kvar. Laga skiftet hette en jordbruksreform som genomfördes i Sverige under 1800-talet. Huvudtanken var att gårdens åkrar skulle ligga nära gårdsbyggnaderna.

I Vommedals by fick fem gårdar I Vommedal Västergård flyttas, en blev kvar. I Vommedal Östergård fick fyra gårdar flytta ut.

Kvar i byn blev fyra gårdar: en Västergård, två Östergårdar och Lilla Vommedal, dessa ligger kvar fortfarande 2024.

Hus och ladugård flyttades

”Hanses” Vommedal Västergård låg före laga skiftet i trädgården till nuvarande Streteredsvägen 17. Hus och ladugård flyttades till tomten med adress Streteredsvägen 7. Gårdshusen står fortfarande kvar. Åkrarna låg rakt över Streteredsvägen där i dag Vommedalsvägen går fram och Vommedalens förskola finns. Utmarken sträckte sig bakom gården till Vommedals Tjärn.

ANNONS

Ladugården återuppbyggdes i ungefär samma storlek som tidigare medan boningshuset blev dubbelt så stort. Huset så kallat takvändes så att tidigare långsidor blev gavlar.

Huset rymmer två stora rum och en liten kammare, ett litet kök och hall. Bakugnen placerades i källaren.

Familjen Bengtsson

Tidigaste kände ägaren hette Bengt Andersson, född 1741, och hans hustru Anna Eriksdotter, född 1749.

Vid utflyttningen ägdes gården av barnbarnet Bengt Hansson, född 1806, och hans hustru Sofia Jönsdotter, född 1814. Deras barnbarn i sin tur var syskonen Birger (född 1874), John (född 1878), Augusta (född 1883) och Gustaf (född 1893). Dessa syskon var de sista som brukade gården. De bodde tillsammans och var alla ogifta. När Augusta, som stod för innesysslorna blev sjuk 1917, städslade de en släkting från Tulebo till hjälp.

Gurli Bengtsson var 15 år gammal när hon kom till gården och blev kvar nästan ända till sin död 1993. De sista åren var hon på Brattåsgården. Gurli har berättat för hembygdsföreningen att det ibland var slitigt i hushållet, framför allt när hon också fick sköta den sängliggande Augusta. Vatten och avlopp installerades i huset 1980 medan elen kom 1935.

Hyrde ut till sommargäster från Göteborg

I många år hyrde de även ut till sommargäster från Göteborg. Själva flyttade de upp till vinden där också ett litet kök inreddes. Gurli har berättat att bland annat hyrde ut till boktryckarfamijen Lindgren och musikerfamiljen Sönnerstedt från Göteborg.

På 1950-talet levde bara Gustaf och då började Gurli arbeta som timanställd på Stretereds vårdhem. Till en början gick hon dit men senare skaffade hon sig en moped. I 60-årsåldern tog hon körkort och skaffade sig en bil, en Volvo PV, som hon körde högt upp i åldern.

Hon var utrustat med stor energi och gott humör. Ofta hjälpte hon till när andra grannar var sjuka.

Gurli fick ärva gården

Gården ärvde hon 1980 när Gustaf dog. Då hade Kållereds kommun köpt en stor tomt intill huset för att bygga skola – nuvarande Brattåskolan. Även åkrarna var då frånsålda. Många somrar reste hon med sin syster och svåger på bilsemester i Sverige. På 1980-talet reste hon också till Israel med en grupp från Kållereds församling.

Hennes sista år blev dock tunga, och när hon hamnade i rullstol var hon tvungen att flytta från huset till äldreboende.

Huset köptes av Mölndals stad och i många år användes det av Studieförbundet Vuxenskolan för studiecirklar och släktforskning.

Trädgården har nu blivit en planerad park och huset väntar på nya hyresgäster. Hus och ladugård är kulturskyddat och får inte rivas.

Kvar av den gamla frukträdgården från 1800-talet finns ett Åkerö äppleträd och ett päronträd – Göteborgs Diamant. Bara de är skyddsvärda. Gurli berättade att när Gustaf hade sin födelsedag 3 oktober skulle han alltid ha ett päron, som då var moget!

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Ständiga översvämningar – ett hot mot Kållereds åkrar

LÄS MER:Wanja Söderberg – en stockholmska i Tvärgården

LÄS MER:Ny teori om gränsmötena vid Flabäcken på 1600-talet

LÄS MER:Selma på Hökkullen levde ett strävsamt liv

ANNONS