Westcoast Taekwondo vill klara av att växa

Westcoast Taekwondo har växt snabb. Det har både sina fördelar och nackdelar.

– Vi strävar efter fler och bättre träningstillfällen. Vi får ju förfrågningar från folk som vill komma att träna, men tiderna passar inte alla, säger Farzad Morshedian.

Westcoast Taekwondo bildades i Mölndal av Farzad Morshedian 2015.

– När vi började var vi bara tre stycken. Nu har vi runt 35 medlemmar, berättar han.

Drygt hälften av klubbens medlemmar finns på plats i spegelsalen på Aktiviteten under tisdagskvällens träningspass.

Tillsammans med Krister Grönlund instruerar Farzad utövarna enligt reglerna från WTF (World Taekwondo federation), som tillsammans med ITF (International Taekwon-DO Federation) är världens två klart största internationella organisationer inom taekwondo.

Lovande ungdomar

Westcoast Taekwondos båda instruktörer har runt 25 års erfarenhet vardera av kampsport. Krister Grönlund har varit aktiv i både taekwondo och kickboxning. För Farzad Morshedian började allting i Malmö i Arlövs taekwondoakademi. Det har sedan fortsatt med att han varit internationell coach och nationell domare – och sedan blev grundare av Westcoast Taekwondo.

Mölndalsklubben är bred och lockar utövare i olika åldrar, på olika nivåer med olika målsättning.

Här finns Sebastian Schavon Skogh,16-åringen som tillhör en handfull lovande ungdomar i klubben som tävlar aktivt. I fjol vann han Lomma cup, Skandinaviens största tävling, och kom tvåa i Malmö open.

Familjeangelägenhet

Ett par meter från Sebastian står syskonen Pedram och Parmis Nikravan och tränar sparkar. Parmis hade först inga planer på att börja med taekwondo.

– Men jag var tvungen att skjutsa min bror hit i alla fall. Så varför inte passa på att träna samtidigt?, frågar sig systern

Att utöva kampsport är ingenting för nytt henne:

– Jag tränade karate under fem år och när min bror började här kände jag att jag saknade det så varför inte taekwondo. Det går ju inte att lägga av att träna, det är nästan som en drog.

Ulrika Fagerberg är en av många föräldrar som tränar tillsammans med sina barn. Hon började med taekwondo tack vare åttaåriga dottern Julia:

– Ja, det var hon som tog med mig hit. Det började med att jag och tittade på och det såg så himla roligt ut. Så nu kör vi två gånger i veckan, det är kul att få vara tillsammans med henne själv på det här sättet, säger Ulrika.

Drömmer om egen lokal

Farzad Morshedian hoppas och tror på att Westcoast Taekwondo fortsätter att växa. Men han tycker inte att träningstiderna är optimala och hade gärna sett att klubben kunde erbjuda sina medlemmar fyra träningspass i veckan istället för tre.

– Vi hoppas kunna få tillgång till en egen källarlokal någonstans som vi kan göra ordning själva. Det vore drömmen, säger han.

Lars Aronsson

FAKTA

Taekwondo finns globalt i två olika organisationer, International Taekwon-Do Federation, ITF och World Taekwondo Federation, WTF. I Sverige är man enade under samma förbund, vilket är unikt i världen. WTF har både OS- och VM-status. Det första världsmästerskapet hölls 1973 i sportens hemland Sydkorea

Tekniskt är skillnaderna små. Det som skiljer sig är till största del tävlingsreglerna.

WTF använder fullkontakt med skydd, men inga handtekniker mot huvudet är tillåtna.

ITF använder en form av semikontakt och tillåter handtekniker mot huvudet.

Relaterade artiklar
Fler artiklar