Tog SM-seger i udda bilsporten

Johan Hjelm från Mölndals bilsportklubb är på god väg att ta hem SM-titeln i den något ovanliga sporten bilorientering.

Det var i småländska Älmhult i helgen som Jonas Hjelm överraskade de flesta genom att ta hem totalsegern i den första SM-deltävlingen av tre tillsammans med kompanjonen Ingmar Evaldsson från Lönsboda.

Sporten de utövar kallas för bilorientering och är en kombination mellan vanlig orientering och rally, fast snällare.

– Vi kör på omärkta vägar, men vi måste ändå hålla oss inom hastighetsbegränsningen, säger han.

Kör med gamla kartor

För det mesta kör de på mindre skogsvägar där målet hela tiden är ta sig fram till nästa kontroll enligt en utpekad väg på en karta som de först får vid start. Dessutom är kartan långt ifrån av senaste årsmodell.

– Vi kör med gamla kartor från 50- och 60-talet vilket gjort att det kan ha hänt en hel del med vägarna. Men det gäller att köra karträtt så gena får man inte även om de vuxit igen någonstans, säger Jonas Hjelm.

Sporten var stor just på 60-talet, men har bara en blygsam skara aktiva i dag. Därför är det sällan som det körs tävlingar i Mölndal, inte minst eftersom det krävs mer glesbebyggda områden.

– Man kan säga att vi egentligen borde heta Västsveriges bilsportklubb eftersom vi täcker hela Västkusten, säger Jonas Hjelm.

En utbrytarförening

Att de ligger i Mölndal beror på att de är en utbrytarförening från Mölndals Motorklubb.

– De gick mer mot att bli en klubb för veteranbilar och dess försäkringar. Vi ville istället tävla och bildade en ny klubb.

De har funnits i två år och SM-deltävlingen i Älmhult visade att de minsann är att räkna med.

– Vi hade tre ekipage som lyckades komma topp fem, säger Jonas Hjelm.

De andra två var Maria Bäck som kom på fjärde plats tillsammans med Björn ”Nalle” Wilén från Ljungby, samt Kurt Fredrixon och Mathias Fredrixon som slutade femma.

Faktum är att det gått så bra för Jonas Hjelm att han nu blivit landslagsförare.

– Under förra helgen kom vi fyra på NM i Finland, vilket gjorde att jag och Ingemar blev uttagna. Det går väldigt bra nu, s’äger han.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se