Starkt Jitex redo för tredje försöket

Två år i rad har det blivit tunga förluster i kvalet till elitettan för Jitex Mölndal BK, det trots strålande säsonger. Nu tror lagveteranen Linn Andersson på att det är det lila lagets tur att lyckas.

– Nu är det tredje gången gillt, säger hon.

Det är tisdag och en av de sista träningarna innan säsongspremiären i ettan borta mot Onsala BK på söndag. Tränare Stefan Olofsson manar på sina spelare att hålla uppe farten i skottövningen på Åbyvallen i den kalla vårvinden.

– Högre tempo nu tjejer, målvakterna fryser fast annars, ropar han.

Jitex står inför sin tredje säsong i division 1, en serie där de flesta är överens om att den forna storklubben inte hör hemma. Föreningen har också som mål att på sikt klättra tillbaka hela vägen till allsvenskan. Första målet blir elitettan.

Dubbelt stoppade

Västerås BK stoppade Jitex i kvalet 2016, samma sak gjorde Asarums IF FK i fjol.

Backen Linn Andersson var med båda gångerna. Hon har varit i föreningen i sex år nu och är en av få i truppen som är kvar från tiden då Jitex spelade i allsvenskan senast. Men det är knappast de förlusttyngda säsongerna 2013 och 2014 som hon plockar fram som bensin inför årets säsong för att tända till. Det är snarare känslan av att vinna ett kval vilket hon gjorde för åtta år sedan med Eskilstuna United DFF.

– Jag vet hur känslan är att vinna ett kval även om det är länge sedan nu. Men den känslan vill jag uppleva igen, säger hon.

Rutinerade nyförvärv

Inför årets säsong har Jitex storsatsat med nio nyförvärv där flera har rutin från både elitettan och allsvenskan.

– Vi har ett mycket bredare lag i år med många bra fotbollsspelare. Det kommer att bli en klassisk huvudvärk inför varje matchuttagning, säger coach Stefan Olofsson.

Klubben har bland annat fiskat upp Marika ”Marre” Bergman-Lundin från allsvenska Kopparbergs/ Göteborg FC där hon varit i mer än två år. Även om det är två steg ner i divisionerna till Jitex känner inte hon att hon bytt ner sig.

– Det känns bra, så stor är inte skillnaden, det är mer på individnivå i så fall. Jag kommer att få matchning på ett helt annat sätt här i Jitex, jag får vara med och ta ansvar, i Kopparbergs var jag både yngst och lägst i rang, säger Marika Berg-man-Lundin.

Efter träningsläger, matcher och försäsong känner hon sig hemma i det lila Mölndalslaget.

– Vi har kommit ihop väldigt bra som lag. Jag som ny känner att klubben varit väldigt välkomnade, Linn här är som en morsa för hela laget, säger hon.

Historiken är glömd

Att Jitex har en tung historik med två raka kvalförluster är inget som sitter i huvudet på Marika Berg-man-Lundin.

– Det är inget man kan göra något åt nu, det är bara att se till så vi kommer dit i år igen och i år vinner vi det. Svårare än så är det inte, säger hon.

Men både hon och Linn Andersson vet att det är match för match som gäller i tanken. Hon varnar för faran i att börja segla iväg och drömma om kval redan nu trots favoritskapet.

– Slappnar man av det minsta kan man åka på en torsk och det har vi inte råd med i längden. Mariebo kommer att jaga oss så det gäller att gå in med rätt inställning till varje match, säger Linn Andersson .

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se

Jitex Mölndal BK

Serie: Division 1 Mellersta Götaland dam.

Premiär: På söndag borta mot Onsala BK. Hemmapremiär mot IFK Värnamo den 21 april.

Senioransvarig (tf): Ulf Dohn.

Tränare: Stefan Olofsson.

Assisterande tränare: Soffia Gunnarsdottir, Pontus Axell, Martin Blixt, Freddie Roth (målvaktstränare, ny från Kungsbacka DFF).

Nya spelare: 

Elin Eriksson (Göteborgs FF), Ida Vallenius, (Qviding FF), Nora Rönnfors (åter från Hovås Billdals IF), Marika ”Marre” Bergman Lundin (Kopparbergs /Göteborgs FC), Ina Österlind (Hovås Billdals IF), Kajsa Lunman (Kungsbacka DFF),  Lina Reinl (Kungsbacka DFF),  Emma Thölin (Hovås Billdals IF). Amalia Arvidsson (Holmalunds IF, inlånad redan i fjol)

Spelarförluster: Lydia Skarrie (slutat), Lena Dihm (slutat), Sandra Johansson (oklar klubbadress), Amanda Östervall (IK Uppsala Fotboll), Tilda Andersson (slutat), Tiina Jukarainen (slutat), Sara Fredborg (slutat), Lotta Ericsson (slutat).

Målsättning: Serieseger och avancemang till elitettan.

Ifjol: Etta, men föll i kvalet till elitettan.