Under fredagen reste ett tiotal simmare från Mölndals ASS till Stockholm för tävlingen Swim open, men flera av dem fastnade i Flemingsberg i timmar på grund av fredagens terrordåd på Drottninggatan. Under lördagen kunde dock tävlingen arrangeras som planerat. Foto: MASS.

Simmarna hamnade i terrorkaoset

Tio simmare i olika åldrar från Mölndals simsällskap hamnade i kaoset efter terrordådet i Stockholm i fredags. De blev strandade i Flemingsberg.

– Vi hade en otrolig tur, säger tränaren Anette Leo.

Läs mer: Mölndal hedrar offren i Stockholm med kondoleansbok

Det var klockan 14.53 som larmet kom om lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm. Det var bara dryga halvtimmen innan simmarna från Mölndals AIS skulle ha anlänt till huvudstaden med sitt tåg från Göteborg. Istället stoppades de i Flemingsberg söder om staden.

– Vi fick kliva av tåget där och det är vi otroligt tacksamma för. De var otroligt snabba med att stänga av all trafik, säger Anette Leo, tränare i klubben.

Satt på ett café

Gruppens mål var att ta sig till ett hotell vid Skanstull på Södermalm, men eftersom all kollektivtrafik låg nere kom de inte en meter från Flemingsberg på flera timmar.

– Det gick inte ens att få tag i en taxi så vi parkerade oss på ett café och jag måste säga att vi kände oss väldigt nöjda över att sitta där just då. Vi kände att vi ville ligga lågt eftersom det florerade så mycket rykten och desinformation, säger hon.

Hur var stämningen bland era simmare?

 – Alla var väldigt lugna, det var egentligen ingen som uppfattade exakt vad som hänt. Vi ville inte heller skapa någon hysteri, utan valde att ligga lågt och såg till att alla fick kontakt med sina föräldrar. Men det var ett par timmar där vi inte visste vad vi skulle göra, om vi skulle åka tillbaka till Göteborg eller vänta kvar.

Läs mer: Stadsdirektören: ”En fruktansvärd attack”

Klubben hade kontakt med tävlingsledningen för Swim open på Eriksdalsbadet och efter ett tag fick de klart för sig att tävlingen skulle bli av som planerat och att deras mål därför skulle bli att ta sig in till hotellet.

– Lokaltrafiken satte igång på kvällen så vi tog bussen dit. Vårt hotell låg bara 20 meter från tunnelbaneuppgången så vi slapp dra ut med hela gänget i stan. Vi hade en otrolig tur i det här och kom väldigt lindrigt undan, säger Anette Leo.

Hur var stämningen i truppen under kvällen?

– Det var en ganska låg stämning när vi alla förstått vad som hänt. Det var inte alls den där nu jäklar kör vi-känslan. Men jag tycker att alla hanterade det jättebra, simmarna är proffs och kunde koppla bort det inför tävlingarna på lördagen, säger hon.

Flera rekord

Och själva tävlingen började bra för klubben. Under den första tävlingsdagen lyckades både Tor Leander och Christopher Jedel ta sig till B-final på 400 meter frisim. Under söndagen tog sig Ida Swegmark till en B-final på 400 medley. Robin Andréasson slutade på åttonde plats i sin B-final på 200 frisim och Christopher Jedel på fjärde plats i A-finalen på 1 500 meter frisim.

– Framförallt har de yngre simmarna gjort väldigt bra resultat med många personliga rekord. Men de äldre genom framförallt Christopher och Robin har kanske inte gått riktigt som förväntat, säger Anette Leo.

 Tävlingarna i Stockholm fortsätter under måndagen och tisdagen. 

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar