Un Mec d'Heripré med Björn Goop i sulkyn vann det som skulle visa sig bli det näst sista Åby stora pris med skiljeheat. Arkivfoto: Annelie Ivarsson Moran

Så vill Åby göra om klassiska storloppet

Åbys mest penningstinna och klassiska travlopp görs om – radikalt. Mölndals-Posten kan avslöja att Åby stora pris i framtiden kommer att avgöras över maratondistansen 3 140 meter.

– Det kan bli hur stort som helst, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

På tisdagskvällen sammanträdde Åby travsällskaps styrelse och på agendan stod en fråga som debatterats mycket inom sporten de senaste veckorna: framtiden för det anrika storloppet Åby stora pris.

Läs mer: Stortränaren gillar Åbys nya satsning

Årets upplaga av loppet, som avgjordes för knappt två veckor sedan, innehöll ingen stor stjärna trots att vinnaren kunde ta hem två miljoner kronor.

Kritiska röster

Många kritiska röster har höjts mot att loppet avgörs i två heat, dessutom med möjlighet till ett skiljeheat om det blir olika vinnare i de två första.

Upplägget anses skrämma bort många tränare och hästägare, då det finns en oro för att det sliter på hästarna.

Nu kommer alltså Åby-travets drastiska svar på kritiken. Åby stora pris görs om och blir världens största lopp över lång distans med bilstart – en svensk variant av franska storloppet Prix d’Amerique.

Förstapriset kvarstår

Det höga förstapriset på två miljoner kronor blir kvar.

– Åby stora pris ska vara något stort och fint och nu har luften gått ur nuvarande heatupplägg. Det känns skönt att skapa ett nytt lopp som sticker ut i storloppskalendern, både prispengamässigt och med ändrad distans, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen i ett pressmeddelande som Mölndals-Posten tagit del av och som blir offentligt under torsdagsförmiddagen.

Sportchefen meddelar också att det finns planer på att inleda ett samarbete med någon fransk bana om ett uttagningslopp.

Fler förändringar

Enligt Åby travsällskaps ordförande Fredrik Tenfält siktar banan också på att genomföra en del förändringar av hela inramningen runt Åby stora pris.

– Det handlar inte bara om själva Åby stora pris utan också om hur hela dagen ser ut, säger han.

Den sista vinnaren av Åby stora pris i heatloppsformat blev finske Midnight Hour, som tillsammans med sin kusk Ikka Nurmonen vann skiljeheatet mot hemmahästen Muscle Hustle.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar