Hanna Palmqvist sprang 400 meter häck under både lag-EM i Finland och junior-EM i Polen där även Felix Svensson tävlade. Det är bara några av Mölndal AIK:s alla framgångar under 2017. Foton: Hasse Sjögren/ DECA TEXT & BILD

Så minns vi sportåret 2017

Framgångar kommer och går, bara minnena består. Mölndals-Postens sportredaktion minns de 13 största höjdpunkterna, skrällarna och besvikelserna från sportåret 2017

Årets….

… SPORTNYHET: Var helt klart dagen i juni när det blev klart att Europatourtävlingen Nordea Masters i golf kommer till Hills GK sommaren 2018. Trist värre var dock att många medier kablade ut att tävlingen blivit klar för en klubb i Göteborg…

…FIASKO: Är solklart jämställdheten inom Mölndals största idrottsklubbar. När MP granskade styrelsernas sammansättning i december framkom att det blivit fem procent färre kvinnor i styrelserummen på fem år. Sådant har inte föreningslivet råd med.

…GALENSKAP: Var beslutet om fria byten i division 2 och 3 för herrar, samt i division 1 för damer. Som tur är verkar Svenska Fotbollförbundet nu ta sitt förnuft till fånga och ändra till fem byten i början av 2018.

…TRÄNARE: Få stämmer in så bra på talesättet jag kom, jag såg, jag segrade som Kållered SK:s tränare Jamal El Moussaoui. Han kom till fotbollslaget med en ny spelidé som räckte hela vägen till division 3. Nästan som en dröm. 

…BESVIKELSE: Drabbade Jitex Mölndal BK som inte lyckades ta sig upp till elitettan i år heller,det trots en andra rak serieseger.

…VIKTIGASTE: Kampanjen #metoo och #timeout inom idrottsvärlden. Även om inte alla klubbar har egna fall så har det fått många att tänka till både en och två gånger. I Mölndal berättade Sofia Billger, instruktör på Budoklubben Shindo, sin historia i MP om en våldtäkt från ett träningsläger i ungdomen, vilket många blivit berörda av.

…STORSEGER: Levererade IF Mölndal hockey i november när de slog Chalmers i hockeytrean med hela 23–0! 

…NAGELBITARE: Blev läget för IF Mölndal fotboll som länge såg ut att glida ur division 4, men genom seger i sista matchen mot tabelltvåan Göteborgs FF med 1–0 ser vi laget i fyran även 2018.

…OROSMOMENT: Är alla nedläggningar av lag i kommunen under året. Mölndal basket la ner sitt seniorlag, i innebandy la Mölndals Övre SK ner sitt lag i herrtrean och Eken IBK sitt i damtrean. Dessutom började året med att Hällesåkers IF la ner sitt damlag i fotboll. Trist för bredden i idrottskommunen Mölndal.

…SLARV: Drabbade Kållered SK i våras när kommunen rev läktaren på Kållered sportcenter eftersom den ansågs för farlig.  Men kvar blev betongplintar som utgjorde en ännu farligare miljö. 

…MÅL: Levererade Sally Ivarsson för sitt Lindome IBK i innebandyallsvenskan borta mot  IBK Lund Elit i december. Hon vann en närkamp nere i det egna hörnet, fintade bort två spelare bakom eget mål och drog sedan iväg upp och satte bollen, vilket bäddade för lagets andra seger i serien i år.

…SKRÄLL: Att Mölndal har en svensk mästare i handboll! Det genom Mikaela Mässing som i maj krossade giganten Sävehofs segersvit på åtta raka SM–guld genom att ta hem bucklan till sin klubb H65 Höör. Laget vann finalen i Malmö med två ynka bollar, 27–25.

…REKLAMKUPP: När den allsvenska toppmatchen i fotboll på Gamla Ullevi mellan AIK och IFK Göteborg ställdes in i maj efter att en AIK-spelare utsatts för ett matchfixningsförsök, höll sig Åbytravet framme. De bjöd alla ledsna IFK-fans på gratis entré till travtävlingarna samma kväll. Men fansen på IFK-bloggen Baraben.com rasade: Osmaklighet och taskig timing av rang, ansåg de.

Relaterade artiklar
Fler artiklar