I en månad har nio roddare från Mölndals roddklubb varit på träningsläger i staden Perth på Australiens västkust. Där har de drillats mot landslagsroddare från både Irland och Australien. Foto: Privat

Roddarna drillas i Australien

I snart en månad har sju roddare från Mölndals roddklubb tränat sida vid sida med landslagsroddare från både Australien och Irland i staden Perth på andra sidan jorden. Nu hoppas de på en säsong med guldglans.

Läs mer: Roddarna tog 18 SM-medaljer

Rodd, antingen på den blanka sjön utanför den australienska staden Perth eller på roddmaskin inne på gymmet. Det är så dagarna sett ut för de sju roddarna från Mölndal som just nu genomför sina sista träningspass på det en månad långa träningslägret i Australien under coach David McGowans befäl.

– Vi åker till Australien två gånger per år, dels vid denna tiden men också i november, säger han.

Sex världsrekord

Tanken är att helt enkelt att förlänga säsongen på vattnet för roddarna, vilket är en praktisk omöjlighet hemma i kalla Sverige.

Två av de som varit med på vårens läger är Emil Freudenthal som nu siktar på att ta medalj under sommarens U23-VM och så Cecilia Velin, sexfaldig världsrekordhållare på olika distanser på roddmaskin som nu satsar stenhårt inför sin första roddsäsong på vatten någonsin.

– Jag har tränat på vatten i lite mer än ett år nu och det har hänt massor och det känns helt rätt. Mitt stora mål är att nå fram till SM i Jönköping i slutet av sommaren, säger Cecilia Velin.

Det var i mars förra året som då 26-åriga Cecilia Velin från Karlskrona blommade ut som en stor roddtalang. Genom att slå tre nya världsrekord på roddmaskin på bara tre dagar slog hon både roddvärlden med häpnad och Mölndalstränaren David McGowan. Nu satsar hon både på en karriär på vatten och på roddmaskin.

– Jag har inga stora prestationsmål på vatten i sommar, det är först nästa år jag ska visa framfötterna där, säger hon.

Förutom SM på vatten så har Cecilia Velin också blivit uttagen till World games på roddmaskin i Polen i slutet av juli dit ett tjugotal roddtjejer från hela världen kvalificerat sig.

Hur upplever du skillnaderna mellan att tävla på vatten och på maskin?

– Det går inte att kötta på samma sätt på vattnet eftersom det krävs mer teknik och en bättre känsla, men samtidigt är det tekniska detaljer jag också har nytta av för att kapa tider på roddmaskinen, säger hon.

Siktar mot medaljerna

En annan av Mölndalsroddarna på plats under lägret i Australien är Emil Freudenthal som laddar inför att försöka ta en plats på ännu ett U23–VM. I fjol gjorde han stor succé på mästerskapet i Rotterdam då han nådde en VM–final. Nu vill ha försöka vara med och slåss om medaljerna.

– Det här är ett perfekt sätt att få igång säsongen lite tidigare. I Sverige var det fortfarande is på sjön när vi åkte hit, här kan man ro på vattnet året runt, säger Emil Freudenthal.

Vädret i Australien har varit en prövning för roddarna. Vissa dagar har termometern stigit upp till så mycket som 40 grader.

– Det var extremt varmt här den första veckan, men nu har det blivit mer behagliga 18 grader, säger han.

Åker hem i helgen

Redan i morgon fredag styr Emil Freudenthal kosan hem till Mölndal igen.

– Det känns fantastiskt bra, vi har fått köra mot snabba roddare från både Irlands och Australiens landslag och det har varit otroligt nyttigt, säger han.

Cecilia Velin åker hem till Karlskrona på söndag. Trots att hon bor över 30 mil från Mölndal är det Mölndals Roddklubb hon vill fortsätta tävla för.

– Jag har fått fantastiska möjligheter genom min arbetsgivare som är Försvarsmakten, vilket gör att jag kan pendla. Eftersom jag elitsatsar jobbar jag nu halvtid men får ändå betalt för heltid genom att de sponsrar mig, säger hon.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar