Rekord för basketfesten

Gammal som ung, ny som erfaren. Alla möttes de på basketplanen i Aktiviteten i söndags när Kvarnby Basket arrangerade sin årliga turnering Kvarnby Open. I år slog de alla tidigare rekord.

Omkring 180 basketspelare i alla åldrar samlades i Aktiviteten i söndags för Kvarnby Baskets turnering som de kallar för Kvarnby Open. Det är en klubbturnering för föreningens alla medlemmar och i år deltog rekordmånga spelare.

– Det blev en rejäl fest för hela klubben där de yngsta var fem år och de äldsta i pensionärsåldern, säger Anders Wikström, ledamot i klubbens styrelse.

Men förutom att vara föreningens avslutningsturnering för säsongen så bygger den på ett koncept som enligt Anders Wikström ringar in det som är föreningens kärnverksamhet – breddidrotten.

– Alla får vara med och spela basket oavsett ålder och det har har blivit väldigt uppskattat. Upplägget är som så att alla spelar med alla oavsett ålder, säger han.

För att ändå göra det till en jämbördig match får spelarna olika poäng beroende på deras ålder.

– Det är ett ganska snillrikt system där barn får sju eller åtta poäng för ett mål i korgen medan vuxna bara får ett eller två poäng. Det är ett system som funkar och som erbjuder lagom mycket tävling, säger han.

Pengarna tog slut

Sagan om elitföreningen Kvarnby Basket har tagit många vändningar genom åren. Efter framgångsrika säsonger i högstaligan både på dam- och herrsidan tog pengarna slut. Föreningen gick i konkurs 2013, men ganska snabbt efteråt bildades en ny förening i samma namn för att basketintresserade skulle kunna fortsätta med sporten.

– Visst var det var tufft i början, vi hade bara ett sextiotal medlemmar när vi drog igång men nu är vi runt 200. Det väller in barn som vill vara med. Nu är snarare problemet att vi inte har plats för alla, säger Anders Wikström.

Har inga elitplaner

Klubben har tagit en tydlig breddprofil sedan återstarten och i nuläget finns inga planer på att förändra det genom en dra igång något av elitlagen igen.

– Det tar så otroligt mycket resurser att elitsatsa. Däremot vill vi gärna ha lag i representationsserierna både på herr och damsidan, men högre än så blir tufft, säger han.

Problem med halltider

Istället brottas föreningen med uppgiften att ständigt rekrytera nya ledare och tränare för att på så sätt kunna växa och få in fler medlemmar. Samtidigt har klubben faktumet att det är en så stor brist på hallar i kommunen att slåss mot.

– Det är den riktigt stora jakten för oss när det kommer till frågan om halltiderna. Det är en bristvara i hela Mölndal, säger han.

För klubbens del var därför helgens turnering en viktig aktivitet för att både kunna visa de egna medlemmarna och andra att det är en stor förening.

– Det är sällan som alla lag träffas på samma gång så här och det är otroligt viktigt för gemenskapen. Det visar att det är en stor klubb som inte går att snacka bort, säger Anders Wikström.

Christoffer Kullenberg Rothvall

Relaterade artiklar
Fler artiklar