”Nu jäklar ska vi upp”

Spelare, ledare och fans. Alla är överens. År 2017 ska bli året då Jitex tar steget tillbaka till elitettan. I dag långfredag spelar laget sin premiär i division 1 .

Efter en hel säsong med seger efter seger kom en svacka i precis fel tid för Jitex. Det sänkte laget som inte lyckades med planen att ta sig tillbaka till elitettan. Men nu är en ny säsong här och målet givet.

– Nu jäklar ska vi bara upp, så är det. Det är full rulle framåt som gäller, säger Amanda Östervall, ett av klubbens sju nyförvärv.

Östervall återvänder till Jitex efter en säsong i Hovås Billdal. Hon kom till Jitex under 2014 innan hon bytte klubb.

– Jag har alltid haft en stark kärlek till Jitex och har trivts väldigt bra här, säger hon.

Tillsammans med de andra anfallarna i laget har Amanda Östervall tunga skor att fylla, det eftersom måljägaren Ida Andersson lämnade klubben för IFK Kalmar i fjol. Hon levererade hela 36 mål för Jitex i fjol. Men det är inget som skrämmer Amanda Östervall.

Får en central roll

– Jag kommer förmodligen att få ta en central roll i laget och med det mycket ansvar och det passar mig. Jag kommer att spela med mycket energi och kraft, säger hon.

Under försäsongen har Jitex gjort flera bra matcher, bland annat mot det topptippade elitettanlaget Kungsbacka DFF i början av april där det blev seger med 5–3 på bortaplan.

– Det kändes självklart oerhört bra att ta den segern, men roligast var inte att vinna utan sättet vi gjorde det på. Vi spelade precis det spel vi skulle, både offensivt och defensivt, säger Stefan Olofsson, tränare.

Han menar att laget nu kommer till premiären i ettan i fas med den träningsplan som de satte upp.

– Vi har en väldigt bra känsla i laget, säger han.

Från lagledningens sida har allt arbete med både träningar och nyförvärv handlat om att komma bättre rustade till ett kval till elitettan.

Vet vad det föll på

– Vi vet vad det föll på och har byggt upp laget för att lyckas i ett kval. Vi har tagit in precis den typen av spelare som behövs för att klara det, säger Olofsson.

Tanken har bland annat varit att komma från beroendet av att en spelare levererar mål, så som Ida Andersson gjorde.

– En av förklaringarna till att vi inte slog Västerås i kvalet var att hon hade en stressfraktur och inte kunde gå fullt. Nu har vi en bredare trupp, säger Olofsson.

Finns det någon nervositet i laget över att samma sak ska hända även i år?

– Nej, Men sedan är det som vanligt, vi måste ta en match i taget och göra jobbet i serien först innan vi kan tänka på kval. Men om vi kommer dit är vi betydligt mer förberedda nu, säger Stefan Olofsson.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar