MASS kan få pris för sin paraverksamhet

Mölndals allmänna simsällskap är nominerade till Jerringfondens Parasportpris.

– Det betyder jättemycket för oss. Det är roligt med en nominering som visar att vi är på rätt väg, säger klubbchef Dick Berg.

Han fick i förra veckan reda på att klubben är nominerad men han har inte fått reda på någon motivering varför och inte heller vilka fler som är nominerade.

– Men vi är bland de största klubbarna i Sverige med paraverksamhet. Vi försöker vara en förening som är till för alla, där alla ska kunna simma oavsett förutsättningar, säger Dick Berg.

Klubbens paraverksamhet har 90 aktiva barn och ungdomar, en heltidsanställd verksamhetsansvarig och tio instruktörer fördelat på 11 grupper. De flesta är yngre men åldern i grupperna varierar.

– Nu har vi dessutom öppnat upp två nya grupper för att minska kötiden. Jag skäms när jag säger att vi har närmre sju års kötid, säger Dick Berg och menar att det är på grund av för lite vatten.

Klubben har vuxit ur kostymen och behöver större utrymme. Men de långa köerna beror också till viss del på att parasimning behöver mer kunskap och utbildning om de olika funktionshindren.

– Vissa har Downs syndrom, några simmar utan armar och ben. Vi måste matcha detta så vi får grupper som funkar tillsammans men just parasimningen är väldigt svår, säger Dick Berg.

Jerringfondens Parasportpris delar ut en prissumma på totalt 60 000 kronor. Pengar som i så fall skulle användas för att utveckla paraverksamheten i klubben.

– Vi har inte pratat än om hur vi skulle använda pengarna, men vi vill självklart fortsätta satsa på parasimmet. Det finns till exempel många olika hjälpmedel man kan skaffa eller fler instruktörer i vattnet, säger Dick Berg.

Priset är ett samarbete med svenska parasportförbundet och delas ut vid Parasportgalan den 28 januari 2018.

Frida Ekborg

Relaterade artiklar
Fler artiklar