De är svenska mästare

Det var Mölndalsfostrade Mikaela Mässing som gjorde målen för sitt H65 Höör, men det var Amelia Lundbäcks och Ebba Lundstedts Sävehof som vann SM-finalen i handboll i Scandinavium under torsdagen. Det med 22–21.

Det blev drama och åter drama när handbollssäsongen 2017/18 skulle avgöras under torsdagen med en SM-final mellan Mölndalsfostrade stjärnan Mikaela Mässings regerande svenska mästare H65 Höör och IK Sävehof där Amelia Lundbäck från Sandbäck och Ebba Lundstedt från Lindome är spelare.

Sävehof gjorde ett tidigt ryck i matchen fram till 6–2, vilket var en ledning som laget höll till paus då det stod 13–10. Men i andra halvlek vände matchen till Höörs favör. Laget kom ikapp, kvitterade och med bara knappa tio minuter kvar av finalen tryckte Mikaela ”La Bomba” Mässing in sitt åttonde mål för dagen, vilket betydde 18–15 inför de 6 482 åskådarna i Scandinavium.

Men Sävehof kom tillbaka och kvitterade till 21–21 på straff med 45 sekunder kvar. Därefter lyckades Sävehofs stjärna Ida Odén avgöra i absolut sista sekunden i sin absolut sista match i karriären.

Varken Amelia Lundbäck eller Ebba Lundstedt fick någon speltid under matchen, men efteråt var de strålande lyckliga efter segern.

– Jag har inte greppat detta. Den vändningen vi gör. Det speglar hela vår säsong egentligen. Det var precis som i den sista semifinalen. Vi vände med två minuter kvar, säger Ebba Lundstedt.

– Man är helt tom nu, man fattar det inte. Man har byggt upp förväntningarna på detta så länge och så går matchen så fort. Men jag säger bara Ida Odén, helt magiskt, säger Amelia Lundbäck.

Hur upplevde ni avgörandet – med tre sekunder kvar?

– Jag såg att hon fick bollen och tänkte att hon gör det, hon gör det. Alla på bänken hoppade och var på väg att rusa in på planen så jag drog tillbaka dem och sa vänta, vänta, säger Amelia Lundbäck.

– Jag visste att det skulle komma, säger Ebba Lundstedt.

De båda hade lite blandade känslor efter matchen eftersom de inte fick spela något. Ebba Lundstedt tog dock det med en klackspark.

– Det var egentligen väntat, jag gör mitt första år som senior och har två jättebra mittsexor framför mig. Jag är jätteglad att få vara med om att uppleva det här. Min tur kommer, säger hon.

Straffspecialisten Amelia Lundbäck var en aning mer missnöjd trots SM-guldglädjen.

– Jag skulle egentligen ha lagt straffarna, så sa vi inför. Men Emma (Ekenman Fernis) ville ha en chans till och gjorde det jättebra, säger hon.

Hur ska ni fira guldet?

– Det blir bankett ikväll på posthotellet med klubben, säger Ebba Lundstedt.

– Det här ska firas ordentligt, det kan jag säga, säger Amelia Lundbäck.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se