Louise Löfgren och Dagfari från Lindome placerade sig 9:a och på 19:e plats i uttagningarn. Foto: Charlotte Gad

Lindomeryttare red stabilt på isen i Tölt on ice

Den omåttligt populära islandshästtävlingen Tölt on ice intog Kungsbacka i helgen. Nordens bästa islandshästryttare möttes på is, och med och tävlade var Louise Löfgren från Lindome.

Framför de minst 1 800 åskådarna i den fulla ishallen i Kungsbacka intog Louise Löfgren från Lindome isen med sin häst Dagfari. I den hårda konkurrensen lyckades de inte rida sig till en finalplats, men kom på totalt nionde och 16:e plats i de två uttagningarna. 

Utmanade en tredje gång

Det vinnande ekipaget från de två tidigare åren, Jóhann Runar Skúlason och hingsten Hnokki frá Fellskoti kom tillbaka för att utmana en tredje gång. I startfältet fanns också 30 av Nordens bästa islandshästryttare på elitnivå, världsmästaren i tölt T2 Vignir Jónasson och nordiske mästaren i tölt T1 Bernt Severinsen. Dessutom tävlade tolv av de bästa Young Riders, bland andra Pierre Sandsten-Hoyos, regerande världsmästare i fyrgång för YR, och Elise Harrysson, svensk mästare YR i stilpass.

Hästarna får fäste i isen tack vare fyra isbroddar på varje hov för maximalt grepp. Domarna bedömer samspelet mellan ryttare och häst, takt, rörelse och tempo i tölt som är en fyrtaktig gångart. Rörelsemönstret är egentligen en typ av snabb skritt, men istället för att ha tre ben i marken och ett i luften har hästen i tölt ett ben på marken och tre i luften. Tack vare att tölten inte innehåller något svävmoment blir den väldigt bekväm för ryttaren.

9,5 för beautytölten

Tävlingen avslutades med A-finalen i tölt med några av världens bästa ekipage. Med poängen för beautytölten, den tölt som hästen går bäst i, 9,5, var segern klar – för tredje året i rad vann islänningen Jóhann Rúnar Skúlason och fantastiske Hnokki inför en minst sagt exalterad publik.

Och Johann Skulason sken som solen av glädje och tackade för fantastiska tävlingar och arrangemang.

– Man blir euforisk, vilken fantastisk dag, säger Lena Jovén, pressansvarig för tävlingen och ger mycket beröm till funktionärerna och all hjälp de har fått med isen.

– Vi har varit mellan 70 och 80 funktionärer och allt har rullat på. Vi får mycket kred för våra tävlingar, säger hon.

Charlotte Gad

Linus Annlöv

redaktion@molndalsposten.se

FAKTA

Resultat för lokala ekipage

TOIV3 uttagningen: Louise Löfgren Dagfari 9:e totalt 6,93

TOIT3 uttagning: Louise Löfgren Dagfari 16:e totalt 6,70

Resultat TOIT3 Tölt T3 A-final

1.Jóhann Rúnar Skúlason, Island – Hnokki frá Fellskoti 9,22

2. Vignir Jónasson , Island- Ivan från Hammarby 8,50

3. Bernt Severinsen, Norge – Tígull fra Kleiva 8,45

3. Frederikke Stougård, Danmark – Börkur frá Sólheimum 8,45

5. Eyjólfur Þorsteinsson, Sverige – Háfeti frá Úlfsstöðum 7,89

6. Katie Sundin Brumpton, Finland – Smári från Askagården 7,61

Relaterade artiklar
Fler artiklar