Lägre fotbollsserier ska dras igång

Allsvenskan för herrar och damer samt superettan och elitettan senareläggs. Men de lokala serierna ska starta som planerat – även om detta förstås kan ändras framöver.

4 april ska fotbollssäsongen sparka igång, åtminstone vissa divisioner. Men nyligen kom besked att herrarnas två högsta serier tidigast kan starta i juni och damernas dito möjligtvis i slutet av maj. Däremot är tanken att serierna därunder ska inledas enligt lagt spelschema.

– Grundtanken är att vi ska genomföra så mycket som det bara går. Ambitionen är att serierna ska starta enligt plan, säger Patrik Gustafsson, distriktschef på Göteborgs fotbollförbund.

Han påpekar dock att allt kan komma ändras i och med den coronapandemi som just nu sveper över stora delar av världen. Något som gjort att beslut som tagits en dag, kan ändras till nästa.

Träningar igång

– Vi följer råden och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Svenska fotbollförbundet. Därifrån är beskedet just nu att lagen ska träna och spela.

Detta gäller för lag från herrarnas division 1, såväl som sjuan. Och för damlagens del gäller det serierna division 1 till division 4. Inom Mölndalsfotbollen gäller det exempelvis Lindome GIF som spelar i söderettan. Jitex, som numera spelar i elitettan dam, får däremot sin premiär framflyttad till i maj eller juni.

Läs mer:Premiären får vänta för Jitex

Skälen till att de högsta serierna inte startar i dagsläget handlar till stor del om ekonomi och regeringsförbudet att evenemang inte får samla fler än 500 personer. En numerär som få klubbar når i serierna lite längre ner.

– Det är inte samma ekonomiska konsekvenser för exempelvis ett lag från division 4. Breddfotbollen har lite andra incitament.

När vet vi definitivt om serierna startar enligt plan?

– Det går inte att säga. Det pågår en massa olika möten och vi har inte satt upp några speciella datum, men det är klart, eftersom de första seriematcherna spelas om två veckor så kommer något att hända i närtid.

Martin Björklund