Krönika: Låt barnens idrottshjältar berätta om alkoholen

När jag var i tonåren och grupptrycket att dricka alkoläsk eller häxa på helgerna var som allra störst, samtidigt som jag tränade som allra mest, så sa en av mina tränare att prestationsförmågan påverkas i upp till en vecka efter en festhelg. Av de fem pass jag körde med klubben, ett eller två pass i skolan, plus gympan, så förlorade jag en viss procent hela veckan om jag drack med kompisarna. Var det värt det?

En del motiverar ett par glas vin eller några öl med att det är bra för hjärtat, så länge man dricker måttligt, något det finns vissa indikationer på inom forskningen, men då handlar det om personer som är i medelåldern och uppåt. Och från 35-årsåldern räknas vi redan som veteraner inom idrottsvärlden och förväntas ha tappat så många procent av vår prestationsförmånga att vi är chanslösa mot de yngre ändå – med undantag så klart.

I en forskningsrapport som sammanställts för Riksidrottsförbundet står det att alkohol inte har ”någon nytta för ungdomar” och att prestationsförmågan påverkas i upp till fem dagar efter intag av alkohol.

Som medelålders motionär är det kanske av mindre betydelse för den idrottsliga prestationen, men som ung elitidrottare kan det vara ”skillnaden mellan succé och fiasko”, står det i sammanställningen. Denna vecka har vi bett några välkända och framgångsrika idrottare i Mölndal berätta om hur de har valt att hantera alkoholen under sin tid som elitidrottare. Cyklisten Hanna Helamb, bågskytten Christine Bjerendahl och tennisspelaren Markus Eriksson är några av de som svarat. Vi har också tagit oss en titt på hur många klubbar som har valt att skriva på Sisus två år gamla alkoholpolicy. Så är du förälder till en tonåring eller snart tonåring så ”råka” lämna sidorna 22 och 23 uppslagna på köksbordet och låt barnens hjältar berätta. 

Annelie Ivarsson Moran

Läs också:

Tennisstjärnan: ”Ibland tar jag en öl efter nån riktigt lång match”

Experten: ”Dosen är avgörande”

Bara 13 klubbar har skrivit på mot alkohol

Relaterade artiklar
Fler artiklar