Mölndals golfklubb kan läggas ner vid årsskiftet. Arkivfoto

Kris för Mölndals golfklubb – kan läggas ner

Mölndals GK har haft ekonomiska problem i flera år. Nu gör klubben ett sista försök att rädda verksamheten – om det inte fungerar kommer golfbanan läggas ner vid årskiftet.

– Då låser vi dörren i princip, säger ordföranden Sven Hilmersson.

Minskat medlemsantal och svajig ekonomi har länge varit verklighet för Mölndals GK. Nu har styrelsen beslutat att göra ett sista försök för att kunna driva vidare verksamheten.

– Om klubben inte hittar dessa möjligheter får vi i uppdrag att förbereda en likvidation, säger Sven Hilmersson som är styrelseordförande.

Om ekonomin inte blir bättre kommer ett beslut om likvidation tas vid årsskiftet. Det skulle innebära att klubben läggs ner och att alla tillgångar säljs av.

– Då avskedas samtliga anställda och fastigheter, byggnader och lös egendom säljs och försvinner från Lindome. Då låser vi dörren i princip på likvidationsdagen, säger Sven Hilmersson.

Klubben har försökt förbättra ekonomin på flera sätt. Tidigare i år ansökte de om ett lån på tre miljoner kronor från kommunen, men fick ett nej.

Läs mer:Troligt ner till lån för pressad golfklubb

”Flera åtgärder”

Nu arbetar Mölndals GK för att att undvika en nedläggning. Bland annat har klubben en medlemskampanj under november månad.

Vi anpassar oss till marknaden för det finns tyvärr ett antal klubbar som har gått ut med väldigt låga medlemspriser. De som gör en intresseanmälan nu under november får lägre medlemsavgift för 2018.

Nya medlemmar ska få betala 2900 kronor istället för 5800 kronor för ett år på banan. Sven Hilmersson säger att de tittar på fler åtgärder men vill inte gå in på några detaljer.

– Det finns samarbetsformer av olika slag, man kan intensifiera verksamheter som är bidragsberättigade med mera. Det finns ett antal åtgärder man kan göra, säger han.

Klubben har haft möten med kommunen om läget.

–  Vi arrenderar marken av Mölndals stad så vi måste informera dem om vår situation, säger Sven Hilmersson.

Skulle kommunen kunna hjälpa er ur den här situationen?

– Jag har inte fått några indikatorer på det.

Varför har ni hamnat i det här läget?

– Jag skulle säga att vi hamnade i den här situationen för mellan 5 och 10 år sedan på grund av kommunens förbud mot att använda kemiska bekämpningsmedel på banan. Vi drabbades då väldigt kraftigt av snömögelangrepp på våra greener och det gjorde att banan fick ett lite dåligt rykte. Den imagen finns kvar och i synnerhet hos människor som inte har spelat på banan på flera år. De senaste två, tre åren så har vi lyft standarden på banan mycket kraftigt. Men det har vi kunnat göra för att vi, liksom andra klubbar, får dispens för att använda bekämpningsmedel.

Hur skulle det kännas om ni måste lägga ner?

– Det skulle kännas bittert att se alla dessa engagerade medlemmar tappa sin fasta punkt, och att allt arbete som klubben lägger ner är bortkastat. Och att se golfbanan växa igen, säger han.

Elvira Linderot

sport@molndalsposten.se

Fakta: Likvidation

En likvidation innebär att ett bolag eller en förening upplöses. Det görs genom att tillgångarna säljs av och används för att betala skulder. En likvidation kan ske på frivillig väg.

Relaterade artiklar
Fler artiklar