Klubbarna eniga: Skjut upp premiären

Det ser inte ut att bli någon premiär för Lindome GIF den 4 april. Under söndagen kom samtliga klubbar i ettan överens om att föreslå att premiären för både söderettan och norrettan skjuts fram.

– För vår del är det ganska negativt, säger Lindome GIF:s manager Dane Ivarsson.

Det var i ett videomöte under söndagen med alla föreningar i ettan som klubbarna fattade ett enhälligt beslut om att föreslå för Svenska fotbollförbundet att premiären i både söderettan och norrettan skjuts fram. Enligt förslaget vill klubbarna starta serien som tidigast vid mitten eller slutet av maj och att spela ett par veckor längre i slutet av säsongen.

– Vi har i dag tagit ställning till ett ramverk med huvudpunkter kring en ny årsplan för seriespel i ettan säsongen 2020 under de helt nya förhållanden som nu råder, säger Johan Englund, ordförande i Intresseorganisationen Ettanfotboll i ett uttalande och fortsätter:

– Det är en svår situation för hela samhället och för fotbollen med den. För oss är det naturligtvis först och främst en fråga om människors hälsa; att ta ansvar för att begränsa smittspridningen och våra spelares och vår publiks hälsa. Det är också viktigt att klubbarna i ettan kan göra en ny planering, även om förstås risken finns att vi om några veckor kan tvingas fatta nya, andra, beslut.

Dane Ivarsson är manager i Lindome GIF och han ser beslutet som en solidaritetshandling.

– Vi förstår problemet med att spela serien nu och får vara solidariska och försöka ha empati för de andra lagen i serien som har en situation som är betydligt värre än vad vi har det här, säger han.

Eftersom de olika klubbarna har väldigt olika publiksnitt på sina matcher så skulle de drabbas olika hårt av att spela premiär med start i april och då under de gällande reglerna som förbjuder sammankomster på fler än 500 personer.

– Vi kommer väldigt sällan över 500 personer och har inte de intäkterna från publik som andra har. Så får vår del är det här beslutet ganska negativt eftersom serien istället ska spelas på kortare tid, vilket ökar belastningen på våra spelare, säger han.

Eftersom spelarna dessutom har vanliga jobb vid sidan av planen och eftersom förslaget betyder att det kan bli fler matcher på vardagar kan det också ställa till problem rent logistiskt.

– Vi får helt enkelt acceptera att vi befinner oss i det här läget, säger Dane Ivarsson.

Svenska Fotbollförbndet förväntas fatta beslut i frågan om förskjuten seriepremiär i fotbollsettan i mitten av kommande vecka.

Christopher Kullenberg Rothvall

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se

031-86 84 21