Julias dröm blir sann

Att få rida in på sanden i Scandinavium under Gothenburg horse show är en dröm för de flesta som håller på med ridsport. Trots att Julia Cissig från Åsa bara är tolv år får hon nu chansen.

– Jag bara satt och skrek när jag fick veta det. Jag var lika varm som ett element i ansiktet, säger hon.

Det är måndag och dags för ännu en hoppträning för Julia Cissig tillsammans med ponnyn Molly i ridhuset i Tulebo där Kållereds ryttarförening huserar. Hon lyssnar uppmärksammat när hennes tränare Michaela Görloff förklarar hur dagens bana snirklar sig fram över totalt elva olika hinder.

– Kommer du ihåg nu hur banan går, frågar Michaela Görloff.

– Ja då, svarar Julia.

Träningen är en av de sista innan det är dags för Julia att byta det röda ridhuset i Tulebo mot en grå jättebyggnad inne i centrala Göteborg istället i nästa vecka. På måndag kommer hon dit för första gången för att träna på plats inför tävlingen Sverigeponnyn som börjar med en semifinal på onsdagen.

Som i en dröm

– Att jag ska få rida på samma ställe där Peder Fredricson, Malin Baryard och Emma Emanuelsson ridit tidigare är som en helt fantastiskt dröm. Jag har drömt så många gånger att jag rider in där i Scandinavium och nu ska det bli verklighet, säger hon.

Sverigeponnyn är en tävling för ryttare som är i början av sin ridkarriär och i starten av att vara tävlingsryttare. Den är öppen för ryttare mellan 12 och 18 år som rider C-ponny, vilket betyder att Julia kom till semifinalen på sitt första försök efter att ha vunnit en kvaltävling i Billdal för ett par veckor sedan.

– Jag försökte göra mitt bästa och det gick vägen. Det var 52 startande och ändå vann jag, säger hon.

Hur kändes det?

– Så fantastiskt. När resultatet kom in blev jag så himla lycklig att jag bara satt på läktaren och skrek. Jag var lika varm som ett element i ansiktet, säger hon.

Julia har hållit på med ridsport sedan hon var fyra år gammal. Sedan några år tillbaka har hon och familjen flyttat från Mölndal för att istället bo på en hästgård i Åsa. Hästen som hon ska rida på i Scandinavium heter Kiltomer Bay Lady, men Julia kallar henne för Molly.

Klickade på tre månader

Molly är en tämligen ny bekantskap för Julia och hennes familj.

– Vi har bara haft henne i tre månader, säger hon.

– Det är otroligt häftigt bara det, det kan ta jättelång tid för en häst och en ryttare att hitta varandra men för Julia och Molly har det har gått rekordsnabbt. De två har klickat direkt, säger Julias mamma Anne Cissig.

Efter semifinalen i Sverigeponnyn på onsdag är det totalt tio ekipage som tar sig vidare till den final som avgörs på lördagen därefter.

– Det är min dröm att lyckas gå vidare till en final också, säger Julia.

Känns det inte nervöst?

– Jo, men jag får försöka släppa nervositeten och bara ha roligt istället.

Framgången med platsen i Scandinavium under Gothenburg horse show tillsammans med ett DM-guld tidigare gör att Julia verkligen fått upp smaken för att tävla inom ridsporten. Nu vill hon satsa på det som sitt stora mål i livet.

– När jag blir stor är min dröm att bli lika bra som Peder Fredricson. Fast det är nog långt kvar dit i så fall, säger hon.

Christopher Kullenberg Rothvall

Julia Cissig

Ålder: 12 år.

Bor: På en hästgård i Åsa.

Klubb: Kållereds Ryttarförening.

Häst: Kiltomer Bay Lady, ”Molly”.

Aktuell: Som en av totalt 28 ekipage som rider semifinalen av tävlingen Sverigeponnyn som inleds med semifinaler på onsdagen och final på lördagen dit de tio bästa tar sig.

Relaterade artiklar
Fler artiklar