På lördag är det dags för Jitex Mölndal BK att kliva in i kvalringen ännu en gång. Spelarna själva är övertygade om att det nu är Jitex tur att ta klivet uppåt. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Jitex redo för kval

Första delmålet är sedan länge avklarat för Jitex Mölndal BK – seriesegern i ettan. I morgon lördag börjar nästa genom kvalet till elitettan, lagets andra raka.

– Vi har en bättre känsla i laget i år, säger lagkapten Linn Andersson.

Läs mer: Asarum spelar sitt första kval

Det är tisdag eftermiddag och en av Jitex sista träningar inför den första kvalmatchen av två mot Asarums IF FK nu på lördag. Laget tränar på matcharenan Åbyvallen i så starka vindbyar att bollarna som assisterande tränare Adam Ekblad lagt ut vägrar att stanna på planen.

– Så här är det alltid på Åbyvallen, säger anfallaren Amanda Östervall.

Missade förra kvalet

Med sina tio mål har just Östervall varit en viktig kugge i Jitex spel under säsongen. Hon kom till laget 2014 och spelade två säsonger innan hon gick över till Hovås Billdal för att kunna fortsätta spela fotboll i elitettan. Därmed missade hon också Jitex förra kvalresa där det blev förlust mot Västerås BK 30, ett lag som hållit en stabil nivå i elitettan i år och som ligger på sjätte plats. Amanda Östervall tror stenhårt på att det lila laget kommer lyckas bättre i kvalet i år.

– Det känns så fantastiskt kul att få vara med om det här. Jag tycker att hela laget känns väl förberedda, vi har väntat på detta i två säsonger, säger hon.

Ett helt annat Jitex

Lagkaptenen Linn Andersson var med förra året och hon ser flera skillnader på laget i år jämfört mot hur det var i fjol.

– Vi har en bättre känsla i laget nu och en mycket bredare trupp. Vi har spelare som kan gå in från bänken och avgöra. Vi har erfarenhet från att ha spelat ett kval, vilket de inte har. Jag tror att de kommer hjälpa oss att bli mycket lugnare, säger hon.

Trots läget och trots lagets historik med degraderingar från både allsvenskan och elitettan, så menar varken Amanda Östervall eller Linn Andersson att det upplevs som att det ligger någon större press på laget, i alla fall inget som stör.

– Jag tycker bara det känns positivt, det är nog ingen som känner att det här är någon slags måstematch. jag tycker vi har en go känsla i hela gruppen, säger Amanda Östervall.

– Vi har många unga och duktiga spelare i laget som bara kör sitt race, så jag tror inte det blir några problem, säger Linn Andersson.

Börjar hemma

Matchserien börjar på hemmaplan på lördag för att sedan avslutas i Blekinge nästa lördag.

Förutsättningarna är att mål på bortaplan blir dubbelt så mycket värdefulla. Men att matchserien avslutas borta och inte hemma på Åbyvallen ser inte Amanda Östervall som något större bekymmer.

– Det känns som att vi kan få en bra start på hemmaplan och sedan ta med oss det till den andra matchen på bortaplan, säger hon.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar