Mats Sterner, vd för Hills golfbana, hoppas locka storpubliken till Nordea masters i augusti. Foto: Hills golf & sports club

Hills räknar med 80 000 till Nordea masters

På söndag är det 150 dagar kvar till Europatouren i golf landar på Hills. Förberedelserna inför Nordea masters pågår för fullt.

Det blir det största golftävlingen som arrangeras i Sverige under 2018. Förra året var Barsebäck spelplats för Europatouren, i år blir det Hills golf & sports club i Mölndal som tar sig an Nordea masters 16-19 augusti. Hills ska se till att ha en bana i toppskick och en lika bra arena för tävlingen. Den senaste tiden har gått till att ordna med funktionärer.

– 600-700 personer kommer att vara involverade. Och vi väntar 60 000-80 000 i publiken. Det är en rejäl apparat. Vi håller på och planerar exakt hur arenan och själva golfbanan ska se ut. I midsommar börjar den stora läktaren att byggas. Under hösten har vi gjort nya greener och slyat upp så att det blir lättare för publiken att röra sig emellan hålen. Vi är i stort sett klara, men ska påbörja finplaneringen. Nu ligger snötäcket där, men vi har väldigt gott om tid fram till tävlingen i augusti, menar Mats Sterner, vd för Hills golf.

Den största hotet är inte snön, utan om det skulle bli en extremt blöt och regnig högsommar, förklarar Mats Sterner.

När tävlingen har gått på ställen som Barsebäck har ängar och andra större ytor fungerat som provisoriska parkeringsplatser. De möjligheterna finns inte på Hills.

– Huvudparkeringen blir nere på Åbytravet, sedan bussas publiken upp till banan.

Europatouren 2018 landar snart i Europa igen. Mats Sterner hoppas att det ska få snacket att accelerera kring golfen och Nordea masters, särskilt som Ryder cup spelas en dryg månad efter stortävlingen på Hills.

Vilka svenska stjärnor kan vi få se i augusti?

– Fredrik Jacobson, Kungsbacka-kille och hemvändare från USA-touren kommer att vara med. Vi har också stora förhoppningar att Alex Norén är med i gänget inför Ryder cup. Norén gör bra ifrån sig och börjar närma sig Henrik Stensons rankning. Han har inte vunnit någon major ännu, men det känns som om han kan ta det steget. Marcus Kinhult från Skaftö var tidigt en av världens bästa amatörer. Han har haft en tuff start som proffs, men har kommit tillbaka. Det är en lokal kille att följa.

Vad blir den största utmaningen?

– Med en så stor tävling så här centralt, då är det logistiken kring publikflöden. Vi vill att folk kommer hit utan bilar, för att njuta av härligt golfspel. Man kan ta lokaltåg till Mölndals centrum, därifrån går det direktbuss hit. Men golfpubliken är inte van vi det, banorna brukar ligga lite längre från stan dit man kan åka direkt i anslutning till banan. Vi hoppas att det här lockar fler. Målsättningen är att göra en arena inte bara för golffolk, utan även för andra människor, säger Mats Sterner.

Niklas Ohlson

niklas.ohlson@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar