Han siktar mot världstoppen

Under onsdagen satte E-jolleseglaren Sebastian Knaack, 24 år, från Rådasjöns Segelsällskap, kursen mot Spanien för årets VM – hans femte i ordningen.

– Jag siktar mot att bli topp-tio, säger han.

Läs mer: Mölndalsseglare klara för VM

Det blir tävlingar under nästan två veckors tid som nu väntar nere i Barcelona för Mölndalsseglaren Sebastian Knaack från Rådasjöns Segelsällskap. Först ut blir lag-VM tillsammans med Sverige innan det blir dags för individuella VM, en tävling som drar igång om en vecka. Sebastian Knaack är taggad till tänderna.

– Det ska bli riktigt kul att få köra nere i Spanien igen. Jag körde VM där för fyra år sedan och då kom jag ungefär i hälften av de hundratalet startande båtarna. Nu satsar jag på att bli mycket bättre än så, säger han.

Vill bli topp-tio

Det topp-tio som är Sebastian Knaacks huvudmål, en målsättning som långt ifrån är orimlig. När stortävlingen Kieler woche avslutades i Tyskland under helgen som gick blev Sebastian Knaack sjua.

– Jag är väl inte jättenöjd med det, men det var ändå viktigt eftersom jag seglade mot så bra motstånd. De flesta som kommer på VM var också med under Kieler woche, säger han.

Det som talar för att Sebastian Knaack ska kunna leva upp till sitt högt uppsatta mål är att han förändrat sitt träningsupplägg under de senaste åren.

– Jag är mycket starkare och bättre nu eftersom jag tränar både kondition och styrka och det kommer ge mig fördelar eftersom jag hört att det kan blåsa ganska mycket nere i Spanien, säger han.

Kör sitt femte VM

VM-mästerskapet blir Sebastian Knaacks femte VM i ordningen och nu kommer han dit som den högst rankade svenska deltagaren. Det bland annat eftersom han slutade som totalsegrare i den svenska elitserien i våras. Det är en serie om fyra tävlingar där två seglades i höstas och två nu under våren. Inför vårens omgångar låg han trea utan en enda seger.

– Jag har aldrig vunnit någon elitserieregatta tidigare, men nu under våren vann jag två på raken vilket gjorde att jag tog hem elitserien. Det känns väldigt kul och var absolut inget jag räknat med, säger han.

Seglar med klubbkamrat

Men Sebastian Knaack är inte ensam från Rådasjöns Segelsällskap om att åka till Barcelona för att segla VM. Uttagen är även seglaren Albin Börjesson som Sebastian Knaack dessutom ska segla tillsammans med under den inledande lagtävlingen.

– Vi är väldigt goda vänner, men på vattnet är vi konkurrenter, säger Sebastian Knaack.

Därutöver åker ytterligare två seglare ner till Barcelona för att försöka kvala in till VM genom att segla den öppna klassen under den här helgen.

Ingen OS-klass

Sebastian Knaack hittade båttypen E-jolle när han pluggade på Seglargymnasiet i Lerum.

– Jag började köra laser när jag gick på gymnasiet, men tyckte att den båten var lite för tung. Jag testade E-jolle och det kändes mycket bättre. Jag kunde lägga mer fokus på att segla istället för att kapsejsa hela tiden, säger han.

Till skillnad mot lasern är inte E-jollen någon OS-klass, vilket gör att Sebastian Knaack inte velat lägga Lasern på hyllan helt.

– Jag har kvar den och kör någon tävling per år. Men nu satsar jag vidare med E-jollen ett par år till så får jag se om jag byter senare. Det är många som tjatar så vi får se, säger han.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar