Han blev både kung och drottning

Under lördagen var det kunglig glans på Åbytravet när de klassiska pokalloppen avgjordes. Kusken Örjan Kihlström blev den stora vinnaren genom att bli både kung och drottning på Åby.

Det blev en i det närmaste drömsk dag för Örjan Kihlström på Åbytravet. Han inledde sin dag strålande genom att ta hem Drottning Silvias Pokal tillsammans med hästen Dibaba. Senare under den tidiga kvällen tog han även hem Kungapokalen tillsammans med Perfect Spirit.

I Drottning Silvias Pokal var Roger Walmanns Dibaba förhandsfavorit oh den här dagen stämde förhandstipsen även när det blev allvar. Men loppet höll på att få en annan utgång när ledarinnan kroknade en aning mot slutet. Peter Untersteiner passade då på att jaga undan med Global Upper Styles genom den sista kurvan i en satsning som nästan höll på att resultera i seger. 

Dibaba segrade på ett nytt svenskt rekord över distansen, 1.11,4 över 2 140 meter – endast tre tiondelar över Lisa Americas världsrekord!

– Det är en fantastisk prestation. Att det gick så fort första tusen var ju både ett problem för Örjan och säkert en fördel för oss att hästarna blev trötta runt omkring. Men hon har ju en uthållighet som är lite utöver det vanliga och i sista sväng var jag ändå relativt säker när jag såg att Örjan bara tittade på de andra och inte hästen som ledde, sa Roger Walmanm.

Senare under den tidiga kvällen tog Örjan Kihlström även hem Kungapokalen tillsammans med Perfect Spirit. Örjan Kihlström tog ledningen enkelt oh axlade därmed Perfect Spirits favoritskap. De höll ledningen genom hela loppet. Segertiden blev 1.11,1 över 2 140 meter – med råge ett rekord för loppet. 

– Så här långt har jag inte hittat några brister på honom. Att vara så pass startsnabb som han är och samtidigt ha styrkan att springa 1.11 full väg är ingen vanlig kombination på en häst, kommenterade Örjan Kihlström efter loppet.

Under lördagen avgjordes även Lyon Grand Prix där Handsome Brad vann med Carl Johan Jepson i sulkyn. Algot Scotts Minne vanns av Nadal Broline och Ulf Ohlsson.

Dessutom fick Nadal Broline en inbjudan till Elitloppet och Handsome Brad notera ett världsrekord under dagen på Åbytravet.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se