• I december 2015 bildade de tre föreningarna IF Mölndal fotboll, Jitex Mölndal BK och Fässbergs IF Åby fotbollssluss för ensamkommande barn- och ungdomar. Nu har ett nytt lag startats inom projektet som spelade sin första match i helgen. Foto: Roosa Ariyo

  Första matchen för Fotbollsslussen

  Sedan 2015 har de tre fotbollsklubbarna IF Mölndal fotboll, Jitex och Fässbergs IF drivit projektet Åby fotbollssluss för att engagera ensamkommande barn- och ungdomar i idrotten. Nu har de spelat sin första seriematch.

  Läs mer: Åbys fotbollssluss vill få in fler

  Det var under söndagen som ett stycke fotbollshistoria skrevs på Åbyvallen. Det genom att Åbyslussens satsning på fotboll för ensamkommande kommit såpass långt att det nu blivit ett lag som spelar i seriesystemen. Kanske inte i någon av de vanliga divisionerna, men likväl i en motionsserie för sjumannafotboll i Göteborgsregionen. Enligt Mats Pehrsson, ordförande i IF Mölndal fotboll och en av de många eldsjälarna i projektet, är laget ett resultat av något som från början inte ens var tänkt att bli ett fotbollslag.

  – Från början var tanken att låta barn- och ungdomar komma och träna med oss för att vi sedan skulle slussa ut dem i föreningarna beroende på nivå. Men det var en tanke som byggde på en tro om att det skulle komma 200 personer på träningarna men det gjorde det aldrig ens under den största anstormningen, säger han.

  Tränar varje vecka

  Men trots att trycket av ensamkommande minskat har ändå antalet ungdomar på träningarna legat på en jämn nivå. Omkring 30 spelare från olika boenden brukar dyka upp där ett tiotal utgör en trogen skara som tränar regelbundet.

  – Många som var med i början har flyttat till andra städer och även börjat spela med andra lag. Med det som facit måste jag säga att vi varit framgångsrika, säger Mats Pehrsson.

  Många av de som kommit på träningarna har velat spela matcher utan att för den sakens skull byta till någon av seniorföreningarna. Därför beslutade sig Åbyslussen för att starta igång ett motionslag på ungefär samma premisser som ett korplag. Och i söndags spelade de alltså sin första match mot IF Positivum i serien Motionsfotboll 7M7 herr som drivs i Göteborgs fotbollförbunds regi.

  – Det gick väldigt bra. Laget vann med 4–2, säger Mats Pehrsson.

  Lever vidare ett år till

  Planen nu är att de tre klubbarnas projekt ska leva vidare åtminstone säsongen ut. Sedan kommer de att ta ett nytt beslut om verksamheten utifrån vilket behov som finns i Mölndal.

  – Vi kan absolut ta emot fler spelare så som det ser ut nu. Men om det bara blir några få kvar är det ju dags att lägga ner.

  Många spelar även med olika ungdomslag, exempelvis med P00 och P01 i IF Mölndal fotboll.

  – För vår del är det väldigt berikande att ha med dem. De här killarna har en helt annan mentalitet och en annan vinnarskalle jämfört mot vad vi är vana vid och det är väldigt lärorikt för våra killar att se, säger Mats Pehrsson.

  En del av spelarna är så engagerade i Åby fotbollssluss att de vill fortsätta att komma även om de tvingats flytta.

  – Det finns en kille som numera bor i Stenungsund och han trivs så bra här att vi gett honom ett busskort så att han kan åka hela vägen hit till sin träning, säger Mats Pehrsson.

  Christopher Kullenberg Rothvall

  031-86 84 21

  sport@molndalsposten.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar