I slutet av juni kommer det att bli en rejäl travfest på Åbytravet när tolv av Europas bästa kuskar kommer för den sista tävlingsdagen av två under kusk-EM. Arkivfoto: Petter Ullberg

Kusk-EM ska avgöras på Åby

I slutet av juni kommer Europas främsta travkuskar till Mölndal när kusk-EM avgörs på Åbytravet. Det är ett mästerskap som i år arrangeras både i Sverige och i Norge.

Det är mellan 27 och 28 juni som kusk-EM ska avgöras på Åbytravet och på Bjerkebanen i Oslo. Totalt kommer tio lopp att köras, fem lopp på Bjerke under onsdagen och de fem avslutande på Åby under torsdagen. Den kusk som lyckas samla in flest poäng vinner EM-titeln.

– Det känns självklart spännande att få arrangera de avgörande EM-loppen hos oss. Utöver de fem loppen har vi också en premiär att bjuda på, nämligen Åby Nordic Monté Trophy med hela 300 000 kronor i förstapris, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen i ett pressmeddelande från Svensk Travsport.

Totalt kommer kuskar från tolv europeiska länder att delta i mästerskapet. Deltagarna tas ut i ett särskilt system där antalet segrar från kuskarna under 2017 räknas samman och jämförs mot antalet körda lopp. Sverige, Frankrike och Italien är alltid garanterade plats i EM, och det gäller i år även Norge som arrangörsland.

Sverige har tagit hem EM-titeln två gånger, dels 2002 när Erik Adielsson vann men också genom Jim Frick som vann 1987.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar