Elin Rubensson siktar mot allsvenska toppen

Med över 50 landskamper, ett OS-silver från 2016 och ett lyckat inhopp i VM-kvalet mot Ungern i förra veckan börjar Krokslättsbon Elin Rubensson, 24, bli ytterst välmeriterad i landslagssammanhang.

Just nu laddar hon för sin fjärde allsvenska säsong med Kopparbergs Göteborg FC.

Solen skiner på Vallhalla IP i Göteborg under ett av de sista träningspassen för nybyggda Kopparbergs Göteborg FC. På planen ger Elin Rubensson järnet under uppvärmningen genom att både hoppa över och under de uppställda häckarna på det gröna konstgräset.

Elin Rubensson är till-baka på planen igen efter en kortare resa med landslaget och den viktiga VM-kvalmatchen borta mot Ungern (seger 4–1) där hon fick hoppa in från start eftersom Fridolina Rolfö fått utgå på grund av sjukdom.

– Jag fick starta i den matchen och det kändes väldigt kul. Jag fick spela i den forwardsroll som jag trivs så bra med. Dessutom fick jag ut mycket av det spel jag ville i den matchen, säger hon.

En hjälpgumma l blågult

Även om Elin Rubensson spelat över 50 A-lands-kamper så har hon varit lite av landslagets hjälpgumma. Hon har aldrig riktigt ätit sig fast, utan fått hoppa in på en mängd olika positioner, från mittfältare till forward och ner till vänster- och högerback.

– Jag kan spela på många olika positioner och då blir det lätt så att man får spela där det behövs. Självklart siktar jag mot att ta en ordinarie startplats, men konkurrensen i landslaget är väldigt hård just nu och det ser jag bara som utvecklande och kul, säger hon.

Hamnade i Mölndal

Elin Rubensson har egentligen inget med Mölndal att göra. Hon fostrades i Skåneklubben Marieholms IS och hamnade så småningom i allsvenska storklubben LdB FC Malmö, sedermera FC Rosengård. Vägarna gick sedan vidare till Göteborg och KGFC och då också den lägenhet i Krokslätt som hon delar med med sambon Filip Stenström.

– Många av mina lagkamrater bor i Krokslätt eftersom klubben hyr lägenheter där. Men egentligen var det bara en slump att vi hittade en lägenhet där med när vi bestämde oss för att köpa en själva, säger hon.

Redo för premiär

På måndag spelar Elin Rubensson allsvensk premiär borta mot just Rosengård, en match hon längtar till.

– Väldigt skoj att ha Rosengård borta redan i premiären, det är en av de tuffaste matcherna, säger hon.

Premiärnerver?

– Det finns det alltid i båda lagen.

I fjol fick KGFC kämpa hårt för att behålla sin plats i allsvenskan, men i år går snacket om att laget kommer att tillhöra toppskicket i serien. Det bland annat efter värvningarna av Olivia Schough och amerikanska stjärnan Christen Press.

– Vi har sett riktigt starka ut under försäsongen så det ska bli kul att vi får mäta oss direkt i första matchen.

För Elin Rubenssons del har KGFC:s nya lagbygge inneburit en ny roll som hon trivs bättre med.

– Jag har en roll som tia och ska vara lite släpande forward. Jag är egentligen forward från början så det känns väldigt kul.

Vid sidan av fotbollen driver Elin Rubensson en egen verksamhet inom homestyling och inredningsdesign med eget varumärke, vilket hon ser som en garant för att trygga framtiden efter fotbollen. Men just nu är det sporten som tar all plats i hennes liv.

– Nu är det fotboll till hundra procent. Men ibland är det skönt att ha det där för att kunna få lite distans också, säger hon.

Framtiden fotbollsmässigt, vad har du för dröm där?

– Tråkigt svar kanske, men jag lever mycket i nuet. Men självklart har jag mål och det är dels att få spela Champions league med klubblaget. Sedan kommer ett VM nästa år som jag självklart siktar på.

Vad tror du om din och KGFC:s säsong då?

– Vi har något spännande på gång i Göteborg, jag vill vara med och slåss om medaljerna, säger Elin Rubensson.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar