Mölndal cricket club bildades 2016 och tränar i Aktiviteten under vintrarna och på Kviberg i Göteborg under somrarna. Foto: Linus Olsson.

De vill locka ungdomar till cricketen

TV+text

De är en av Mölndals mest udda föreningar som dessutom utövar en sport som knappt någon känner till – cricket. Det handlar om Mölndal cricket club som bildades i fjol. Nu hoppas de att barn och ungdomar i kommunen ska få upp ögonen för sporten.


På avstånd ser det nästan ut som brännboll, men det är mer avancerat än så. Cricket är en idrott med anor från 1500-talet som är extremt stor i Asien och Storbritannien. I fjol hamnade den i Mölndal genom Dushyant Chauhan, en student från Indien som bodde i kommunen.

– Han grundade klubben, men har nu flyttat tillbaka till Indien igen. Men innan han lämnade bad han mig ta över så att föreningen kan leva vidare, säger Md Nabil, 33 år.

Han är just nu doktorand vid Göteborgs universitet där han läser journalistik. Före det har han spelat cricket på olika nivåer i sitt hemland Bangladesh.

– Jag har spelat både i den andra och tredje divisionen, säger han.

Helt nystartat lag

Just nu har han hand om klubbens nystartade lag som gör sin första säsong i svenska ligans lägsta serie.

– Vi spelar i division 3, vilket är instegsdivisionen, säger han.

Klubben har 16 aktiva spelare, men än har de för liten erfarenhet för att sikta mot avancemang uppåt i seriesystemet.

– Vi har just startat och behöver träna mer och få mer erfarenhet. Men till nästa säsong kan vi nog börja fundera på det. Då ska vi fightas för det, säger Md Nabil.

På bara några år har cricketen som sport vuxit enormt i Sverige. Från att bara ha funnits några få klubbar finns i dag omkring 80 lag över hela landet.

Lockar nyanlända

– Många av alla ensamkommande barn- och ungdomar har spelat det i sina hemländer Pakistan och Afghanistan där det är otroligt stort. När de kommer hit vill de börja spela cricket här med, säger han.

Den stora utmaningen är att locka svenska barn och ungdomar till sporten.

– Förbundet jobbar hårt med det. Och vi som klubb i Mölndal har en plan att gå ut till skolor i kommunen efter sommarlovet för att få både killar och tjejer att prova, säger Md Nabil.

I dagsläget bor bara två av lagets spelare i Mölndal, resten bor omkring kommungränsen mot Göteborg eller vid Korsvägen. Eftersom de flesta ändå bor såpass nära Mölndal har Aktiviteten blivit en bra träningsbas under vintern.

– Vi tränar fysik där och snackar om cricket. Men nu under utomhussäsongen finns det ingen bana i Mölndal så då tränar vi ute i Kviberg där det finns två banor, säger han.

Drömmen är att få till banor även i Mölndal.

– Vi hoppas självklart kunna få till en spelplats här eftersom vi är en del av kommunen. Men framförallt letar vi efter en möjlighet att kunna spela och träna inomhus på vintern. Det hade verkligen varit drömmen, säger Md Nabil.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se

Det här är cricket

Cricket är ett bollspel som utövas mellan två lag med vardera elva spelare.

Det ena lagets deltagare ska var och en vara slagman och försöka åstadkomma så många poäng som möjligt.

Poängen räknas som runs och innebär att slagmannen med ett slagträ skall slå till cricketbollen ut på planen och därefter löpa utefter den gräsfria ytan till den andra ändan utan att brännas.

Det andra lagets deltagare ska var och en vara kastare och försöka bränna ut slagmännen och begränsa antalet runs.

Under en match turas lagen om att slå eller kasta.

Professionell cricket spelas i endagsmatcher om 20 eller 50 overs om vardera sex godkända kast.

Mölndal cricket club har funnits sedan 2016 och har ett lag som spelar i division 3, Sveriges lägsta division med lag från Västra Sverige.

Relaterade artiklar
Fler artiklar