De ska tävla på Disney world

Juniorlaget Generals från cheerleadingklubben GC Troops i Mölndal lever just nu ut den stora drömmen. Förra våren kvalade de in till världens största tävling i cheerleading, The Summit championship på Disney world i USA. I dag torsdag är det dags.

Vardagen består av träning tre gånger i veckan i Pedagogen park. Festen, den sker på andra sidan Atlanten, på Disney world i Orlando där den smått gigantiska cheerleadingtävlingen The Summit championship drar igång i dag torsdag med Mölndalslaget som ett av de totalt 30 i seniorklassen.

– Det är lite märkligt egentligen, för vi är ett juniorlag men i USA är våra tjejer för gamla så där får vi tävla i seniorklassen, säger Mina Perisa som är tränare för laget tillsammans med Saga Staaf och Erika Heldt-ander.

Kvalade in i fjol

Det var i maj i fjol som Generals blev klara för stortävlingen. Det genom att ta hem guldet samt priset för bästa koreografi under tävlingen Jamfest 2017 i Nyköping.

– Att vi ens får åka till USA är bara det en vinst för oss. Det är det enda som spelar roll. Att bara få vara där i den miljön bland alla andra cheerleaders är hur stort som helst, säger Mina Perisa.

Cheerleading är också en sport som ursprungligen kommer från USA, men som sprids över världen i allt snabbare takt. Tävlingar arrangeras regelbundet både i Sverige och världen, bara i förra veckan avgjordes VM, vilket dock inte är lika stort som The Summit.

– Det här är den mest prestigefyllda tävlingen eftersom man måste kvala dit. Det är också större än VM rent antalsmässigt eftersom bara seniorerna får tävla på VM, här deltar lag från alla nivåer, säger Mina Perisa.

Laddar med ljus

En av de 15-talet tjejerna i Generals är 13-åriga Ida Gustafsson som är en viktig byggsten i laget.

– Jag är bas i en av byggrupperna, vilket betyder att jag är underst, säger hon.

Hon har hållit på med sporten i snart fem år och är laddad för stortävlingen.

– Det ska bli superkul, fantastiskt, säger hon.

Ända sedan i augusti har hon och de andra jobbat med det två och en halv minut långa programmet som de ska tävla med i USA. Om de lyckas riktigt bra kan de bli ett av de tio lagen som går till finalen på fredagen.

För att dämpa nervositeten något har laget en speciell rutin som ska få dem att samla ihop sig.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se