Under måndagen blev Danmarks bästa häst klar för finalen av Olympiatravet på Åbytravet, Takethem som körs av Steen Juul. Foto: Åbytravet

Dansk topphäst klar för Åby

Startfältet i årets upplaga av Olympiatravet börjar att klarna. Under måndagen blev Danmarks bästa häst klar för finalen på Åbytravet, Takethem.

Takethem är en häst som tränas och körs av Steen Juul och som har vunnit 19 av 47 starter i sin karriär. Redan som treåring vann hästen Dansk Trav Kriterium och nu under de senaste åren har hingsten vunnit V75 flera gånger och även deltagit i Elitloppet.

I vintras tävlade Takethem i Frankrike där han vann på Vincennes med Mölndalsmördiga stjärnkusken Björn Goop. Under sin karriär har den danske stjärnan tjänat över 2,5 miljoner kronor.

– Takethem är en väldigt klassig och fin häst som har imponerat på mig under en längre period. Han såg tilltalande ut i comebacken och Steen räknar med att hästen går framåt med det loppet i kroppen. Vi har en stark tradition med danska gäster på Åbytravet och det är glädjande att få se Danmarks bästa häst i ett av våra största lopp under året, säger Åbytravets sportchef Jon W Pedersen i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare är Zenit Brick och On Track Piraten klara för Olympiatravets final, samt titelförsvararen Lionel som har en friplats. I helgen kunde även den franska topphästen Aubrion du Gers ha varit klar för loppet, men i fredags ändrade sig teamet runt hästen vilket fick dem att backa ur.

– Den var klar till 90 procent hela veckan, men under fredagen backade kretsen ur. Då var det snack om att de trodde det var flyg, något vi varit tydliga med från början, att det inte är. Det var en dålig ursäkt. Det var den häst jag förväntade mig mest av, det är så klart en stor besvikelse. Jag hade räknat med det hela veckan. Vilken grundorsaken är till att de inte vill komma är det ingen idé att spekulera i, säger Åbys sportchef Jon Pedersen till Aftonbladet.

Nu hoppas Pedersen istället få hästen Dijon till Åbytravet, en häst som ska starta på söndag i Turin.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar