Sofia Billger bär på ett liv men hon bär också på en förhoppning om att ingen ska behöva bli utsatt för våldtäkt på det sätt som hon blev. ”Jag berättar det här för min dotters skull och jag vill att det ska bli självklart att säga ifrån” säger Sofia som till vardags är instruktör på en budoklubb i Mölndal.

Blev våldtagen på träningslägret

Sofia Billger bär på ett liv men hon bär också på en förhoppning om att ingen ska behöva bli utsatt för våldtäkt på det sätt som hon blev. ”Jag berättar det här för min dotters skull och jag vill att det ska bli självklart att säga ifrån” säger Sofia som till vardags är instruktör på Budoklubben Shindo i Mölndal.

När Sofia var 14 år gammal blev hon våldtagen av en 26-årig man som själv var kampsportare. Våldtäkten skedde i samband med ett träningsläger för utövare av jujutsu.

Det skedde i en värld som Sofia hade känt sig trygg i.

– Jag var mobbad i skolan. Jujutsun var min plats i tillvaron. Och så togs min trygga plats ifrån mig, säger Sofia.

Har du tagit tillbaka den världen?

– Att berätta har varit ett steg att återta den helt.

Sofia har sina rötter i Mölndal. Hon är utbildad till fysioterapeut och arbetar på klinik. Just nu dock halvtid. Hon och sambon Axel väntar ett barn som ska heta Johanna. Dottern är beräknad till andra halvan i januari.

– Kampsportare har jag varit sedan jag var tio år gammal. Min fyra år äldre storebror Adam började. Jag ville vara lika cool som han, säger Sofia.

Hon är idag verksam som instruktör och coach i judoklubben Shindo i Mölndal. Dessutom sitter hon som vice ordförande i styrelsen för Svenska Budokampsportförbundet distrikt väst.

Hotade till tystnad

I kölvattnet av #metoo samt idrottsuppropet #timeout var Sofia en av flera tusen som gjorde sin röst hörd.

Varför vill du berätta?

– Det är något jag tänkt på länge men eftersom man skäms så vill man ju inte berätta. Men när det blir så många måste det leda till en förändring. Folk är tvungna att lyssna.

Har du känt dig ensam om din berättelse?

– Många har vetat om det men inte sagt något. Man har låtsats som att det inte finns och då, ja då finns det ju inte! De som var där har valt att inte säga något. Mina två tjejkompisar blev hotade till tystnad och två andra killar valde att skydda honom.

Personer engagerade inom jujutsu har känt till eller blivit informerade om våldtäkten men i sina relationer med Sofia har man inte pratat om det.

– Det har känts så…himla konstigt. Man kände sig så lite värd. Min upplevelse av det blir ju att man tar parti för den som gjorde det.

Misstrodd igen

En polisanmälan gjordes två år efter våldtäkten men brott kunde inte styrkas.

Kändes det som att du då blev misstrodd en andra gång?

– När det lades ner ångrade jag att det anmälts för det blev ytterligare en bekräftelse på att det inte var så allvarligt. Att det till och med var mitt fel, säger hon.

I tonåren tillbringade hon mycket tid på sjukhus. Inledningsvis fick hon inte heller den hjälp hon behövde för att kunna bearbeta händelsen.

Har du bearbetat det sedan dess?

– Jag började gå hos en psykolog när jag var 18 år gammal och har gått i terapi i flera år. Det var då historien blev mer tydlig för mig. Jag satt inte i ett hörn och betraktade – jag var ju med om det.

Självklart säga ifrån

Hon berättar sin historia för sin dotters skull men också för att det inte ska hända någon annan.

– Jag vill att det ska bli självklart att säga ifrån och det oavsett om man ser ett övergrepp eller hör sexistiska kommentarer inom idrotten eller andra platser, säger Sofia.

– Det är som med mobbing. Det är kanske två personer som aktivt mobbar men det är 20 andra som tittar på. För den som blir utsatt förstärker och möjliggör ju det bara mobbingen!

Hon har fått flera reaktioner på sin berättelse från personer inom inte minst förbundet som bland annat vill ha förslag från Sofia på åtgärder.

– Förbundet har haft nolltolerans mot till exempel sexuella trakasserier. Men man måste arbeta ännu mer med värdegrunder på förbunds- och klubbnivå och att vara ännu tydligare.

Tony Balogh

Relaterade artiklar
Fler artiklar