Beslutet om fria byten i bland annat division 1 dam där Jitex Mölndal BK spelar, kan vara på väg att rivas upp. Arkivfoto: Mats Andreasson

Beslut om fria byten kan rivas upp

Tränarna i både Lindome GIF och Jitex Mölndal BK var inte nådiga i sin kritik mot beslutet att införa fria byten i herrarnas division 2 och 3 samt damernas division 1. Nu kan det vara på väg att rivas upp.

Läs mer: Fria byten sågas – ”Oseriöst”

– Ett korkat och dåligt beslut. Tjejerna i laget är galna på det här, de känner sig hånade, dundrade Ulf Dohn, senioransvarig i Jitex till Mölndals–Posten när nyheten kom.

– Kontraproduktivt. Det är inte utvecklande för den 18:e spelaren att få 15 minuter i division 2, då är det bättre att få 90 minuter i division 3, sa Dane Ivarsson, manager i Lindome GIF.

Starka protester

Det var den 1 december på Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte som Hallands fotbollförbund motionerade om fria byten, vilket senare också klubbades i genom. Men sedan dess har protesterna varit såpass starka att Svenska fotbollförbundet beslutat att ha ett nytt representantskapsmöte den 9 januari. Då kommer ett nytt förslag att läggas fram.

En som drivit i det närmaste en proteströrelse mot de fria bytena är Mladen Blagojevic från skåneklubben Österlens FF. Han har suttit och ringt runt till en mängd klubbar i hela landet, vilket tillslut mynnade ut i en protestlista undertecknad av 127 föreningar. Och under torsdagen bestämde SvFF att ett nytt representantskapsmöte ska hållas den 9 januari vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om.

”Inte ett förankrat beslut”

– Det som framförts är att förankringsprocessen runt om i landet inför beslutet inte varit bästa möjliga, och därför ansåg styrelsen att det enda rätta var att ta en fördjupad diskussion i frågan, att föra fram ett alternativt förslag och kalla Representantskapet på nytt i den här enskilda frågan”, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Fotbollförbundets nya förslag är istället att antalet byten ska utökas från tre till fem i herrarnas division 2 och 3 samt damernas division 1. Regeländringen ska utvärderas under säsongen 2018.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar