Under helgen kommer över 250 bågskyttar till Lindome bågskytteklubb för tävlingen jakt-SM, en sport där man skjuter på bilder av totalt 19 olika djur som placerats ut i skogen utmed en bana. En som är med och arrangerar tävlingen från klubben är Christofer Johnsson. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Bågskyttarna är redo för jakt-SM

Till helgen blir det bågskytte för hela slanten i Mölndal. Det eftersom Lindome Bågskytteklubb arrangerar jakt-SM med över 250 av landets bästa skyttar.

– Det här är så nära riktig jakt med pilbåge man kan komma, säger Christofer Johnsson som är en av arrangörerna bakom tävlingen.

Efter månader av planering och förberedelser är det nu äntligen dags för SM-tävlingen som medlemmarna i Lindome bågskytteklubb väntat så länge på. Det handlar om jakt-SM, en tävlingsform i bågskytte där man går runt en bana i skogen och skjuter på djur av papp.

– Tävlingen består av två dagar där man skjuter på 30 mål per dag. Djuren man skjuter på har dels en kroppslinje, dels en hjärtring och då får man poäng beroende på hur man träffar, säger Christofer Johnsson.

Nära riktig jakt

Skyttarna har sedan tre pilar på sig vid varje mål. Högst poäng får man om man träffar djurets hjärta med den första pilen. Sedan minskar antalet poäng.

– Det är det som gör den här disciplinen inom bågskyttet så kul. Man får inte jaga med båge i Sverige, men på detta sätt kommer man så nära den typen av jakt som det går, säger han.

Utrotningshotad sport

Men jaktdisciplinen inom bågskyttesporten lever en utrotningshotad tillvaro. Det blir allt färre som håller på med det, inte minst internationellt.

– Det är bara vi i Sverige som vi håller på med den här disciplinen. Och det går ner hela tiden även här, mycket beroende på det nya som kallas 3D, säger han.

3D är en liknande disciplin, men med skillnaden att man bara skjuter med två pilar där båda räknas. I jakt skjuter man med sina tre pilar tills man träffar.

– Det är det som är mest likt den verkliga jakten, vilket gör att jag tycker det är roligast, säger han.

Kräver stort område

Eftersom tävlingsområdet består av 30 mål som alla står på olika avstånd från skytten, krävs ett ganska stort område för att det ska gå att arrangera ett såpass stort mästerskap som SM. Det gör att det bara är ett fåtal klubbar i landet som kan hålla i det.

– Vi är den klubb i landet som har bäst utrymmen för att hantera det här. Vi har en stort tomt och egen stuga, men trots det har vi ändå blivit tvungna att låna mark av markägare runt om.

OS-skyttar är med

Totalt har hemmaklubben med elva skyttar i tävlingen, bland annat mästaren Göran Bjerendal och hans dotter Christine Bjerendal, båda meriterade med OS-deltagande och en mängd SM-guld. Men för Christofer Johnsson blir det inget deltagande på SM i år.

– Dels känner jag inte att jag har något på ett SM att göra, men framförallt beror det på att jag varit med och ställt ut målen på banan. Jag vet alla avstånd och då känns inte det riktigt rättvist, säger han.

Nu med bara några dagar kvar till SM är det framförallt vädret som skyttar och arrangörer håller koll på. Tävlingarna kan arrangeras även om det regnar och blåser, men det blir långt ifrån lika kul för skyttarna.

– Vi brukar skämta och säga att om det regnar får skyttarna ta med sig sina regnbågar, säger Christofer Johnsson.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar