Arkicfoto: Jonas Lfvendahl

Asarum spelar sitt första kval

Jitex kvalmotståndare Asarums IF FK från Blekinge är debutanter i kvalsammanhang. I ryggen har de en överlägsen serieseger.

Läs mer: Jitex redo för kval

Med 17 vinster på 20 matcher tog Asarums IF FK hem en jordskredsseger i division 1 Södra Götaland, en serieseger som blev klar för flera veckor sedan. Laget har bara släppt in 18 mål, men ändå inte gjort fler än 64 framåt. Jitex har gjort 83 mål och släppt in 25, dock på två fler matcher eftersom ettan i Mellersta Götaland kör med 22 omgångar.

Första kvalchansen

Thomas Cedergren är sportreporter på BLT, Blekinge Läns Tidning. Han har bevakat Asarum under säsongen och menar att det är ett lag som kännetecknas av nybyggaranda i elitsammanhang.

– De har varit duktiga i många år, men det här är första gången som de når ett kval till elitettan, säger han.

Han berättar att laget hade en liknande situation som Jitex i fjol. De kämpande stenhårt för att nå kvalplatsen, men fick se sig bli omsprungna av Glimåkra IF även om det i Jitex fall gick vägen med en hårsmån i fjol.

– Asarum låg i topp, men förlorade den sista omgången i serien. Men väl i kvalet förlorade ändå Glimåkra, säger han.

Varnar för målskytt

Thomas Cedergren höjer ett extra varningsfinger för Mathilda Nilsson som vann skytteligan i serien med sina 28 mål, tio fler än tvåan Sofie Andersson från Glimåkra IF.

– Hon är fruktansvärt vass. Sedan har de även back genom Josephine Chukwunonye som är mycket välmeriterad. Hon har bland annat spelat i det nigerianska landslaget, men har nu hamnat i Asarum, säger han.

Andra spelare att se upp med är Lova Hansson och Emma Nordahl som båda öst in mål för Blekingelaget.

– Flera av de här duktiga spelarna är egna produkter, så det är en väldigt bred förening med många bra ungdomslag, säger Thomas Cedergren.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

sport@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar