Atlantic Breeze väntade länge med att debutera som travhäst. Men väl på tävlingsbanan så vann han direkt. Foto: Stefan Eriksson

Åbyhäst vann – efter åtta års väntan

Vid tio års ålder har de flesta travhästar slutat tävla. Åbyhästen Atlantic Breeze gjorde precis tvärtom. I sitt första lopp i karriären tog han en säker seger före sina betydligt yngre konkurrenter.

– Han var egentligen startklar redan som tvååring. Men då flyttade jag upp till Vänersborg och där kunde jag inte träna honom rationellt. Jag körde lite på kostigarna bara, berättar Håkan Noldal, amatörtränare på Åbytravet.

För ett och ett halvt år sedan återvände både Håkan Noldal och Atlantic Breeze till Mölndal och sedan dess har hästen trimmats på banorna i Balltorp.

– Han har tränat ihop med hästar som har tjänat 400 000 kronor, så jag var inte så överraskad av detta, säger Håkan Noldal.

Debutloppet kördes på Vaggeryds travbana i Småland i tisdags och blev en odramatisk historia. Kusken Carl Johan Jepson styrde direkt till ledningen och sedan släppte Atlantic Breeze ingen förbi sig.

Håkan Noldal vågar inte svara på frågan om Atlantic Breeze kanske till och med är den äldsta debutvinnaren någonsin i svensk travsport. Nu väntar hur som helst med all sannolikhet fler lopp för den tioårige valacken.

– Tar han bara det här loppet bra så får han fortsätta. Men jag tycker egentligen inte om att det blir så mycket uppmärksamhet kring honom. Jag gillar inte den här åldersfixeringen, säger Håkan Noldal.

I Sverige får travhästar tävla till och med det år som de fyller tolv år.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar