Winter is coming

KRÖNIKA Solen skiner, honkatten löper och cyklarna behöver lämnas in på service innan de är redo för att rulla ut på grusiga gator igen. En typisk vår. Om det inte vore för att nätterna är kalla och snön fortfarande ligger här och var i smutsiga drivor. En påminnelse om att allt inte riktigt är som förr, det vill säga med klimatet. Det är svårt att tro att klimatförändringarna kan göra att det blir kallare när vi pratar om global uppvärmning. Men när polerna blir varmare smälter isen, vilket får jetströmmen vid nordpolen att svänga söderut och det ger i sin tur kalla vintrar och kraftiga snöfall i våra trakter.  

Känner du att vi tar ett gemensamt ansvar för att stoppa klimatförändringarna? Eller känns det som att det inte spelar någon roll vad lilla du gör i lilla Sverige? Tänk om! Just för att vi är priviligierade så kan vi välja att göra skillnad. Vi kan ändra vår konsumtion, våra transportsätt, vår energianvändning, vår ekonomiska investeringar och våra matvanor. För om alla i världen levde som svenskarna skulle det behövas mer än fyra jordklot – i den graden konsumerar vi naturresurser och genererar avfall.  

Det är ändå glädjande att drygt hälften av alla svenskar säger sig ha ändrat sitt beteende på grund av klimatförändringarna. Men utsläppen av växthusgaser från hushåll utgör bara 15 procent av de totala utsläppen från Sveriges ekonomi. Till stor del består utsläppen av att vi kör bil så att byta från fossila bränslen till biobränslen eller samåka, gör skillnad. 

Den stora majoriteten utsläpp genereras på annat håll än av hushållen. Utsläppen kommer främst från produktion av el och fjärrvärme, transportbranschen och tillverkningsindustrin. För att nå målen som är uppsatta i Paris och av Sveriges riksdag så behöver utsläppen minska med cirka 6 procent per år, vilket är betydligt snabbare än idag. 

I år inträffade Overshoot day den 28 mars, alltså för ungefär två veckor sedan. Det är den dag då vi i Sverige har konsumerat upp vårt hållbara utrymme för i år. Från och med 29 mars lever och konsumerar vi av jordens kredit.  

För dig som är nyfiken hur dina vanor påverkar klimatet, ta en titt på footprintcalculator.org. Där kan du genom att svara på några frågor få svar på hur stort ditt ekologiska fotavtryck är på jorden. Är du Big foot eller tassar du fram som en lätt liten älva? Vad tror du? Och passa på och njut av vårsolen, för kanske är den långa vintern faktiskt slut för denna gång.

Hannah Sundqvist

kommunikatör