William, 12, hade det bästa namnförslaget

Gensvaret blev över förväntan när vi utlyste en läsartävling om att namnge det nya forskningsklustret i Åbro. Bland de närmare 90 förslagen som kom in till MP blev till slut juryns favorit ett från William Holmberg, tolv år.

Strax söder om Mölndals centrum ska fastighetsutvecklarna Next step group och Vectura fastigheter, i samarbete med Astra Zeneca och Mölndals stad, bygga ett stort life science-kluster, där forskning, medicinsk utveckling och digitalt entreprenörskap ska bedrivas. Det kunde vi berätta om i höstas.

I slutet av januari utlyste Mölndals-Posten tillsammans med Next step group, Vectura, Astra Zeneca, Mölndals stad och Business region Göteborg en namntävling där ni läsare fick komma med era bästa förslag. Och det gjorde ni med besked. Närmare 90 kreativa namnförslag skickades in och juryn hade ett digert jobb att utse en vinnare.

Så digert att man till slut landade i att, istället för att välja ett enda namn till klustret som helhet, använda sju av namnen och döpa varje byggnad för sig.

– Det var så många av namnen som var bra, och vi tror på att döpa byggnaderna för att skapa en identitet, säger Anna Maria Fuxén, vd för det joint venture-bolag som ska driva forskningsklustret.

Juryns storfavorit bland namnförslagen blev Crest, som är en förkortning av Center of research, entrepreneurship, science and technology.

På delad andraplats hamnade Navet, Amaxa, Digidawn och Sirius och som tredjepristagare utsågs namnen Mill och Bridge. Navet och Crest blir nu de två första husen som kommer att byggas på klusterområdet.

Tolvåriga Kikåsbon William Holmberg såg det som en rolig utmaning när han såg att tävlingen utlystes.

– Det var inte så svårt, tycker han. Man fick ju lite nyckelord också, vad man skulle tänka på. Jag höll på ungefär en halvtimma och skickade in en liten lista med förslag. Crest var min favorit också bland de namn jag kom på.

Men lite pirrigt känns det allt att tänka på att en byggnad i det framtida forskningsklustret kommer ha ett namn som William hittat på.

– Det känns spännande, att det kommer finnas kvar i framtiden.

Som pris för sin kreativitet får William nu förutom äran även en ipad och ett aktivitetsarmband.

Andrapriset är ett aktivitetsarmband och tredjepriset ett hedersomnämnande.

Ingrid Fredriksson

ingrid.fredriksson@molndalsposten.se

031-868420

William Holmberg

Ålder: 12 år.

Bor: Kikås.

Gör: Går i sexan på Glasbergsskolan.

Aktuell: Hittade på det bästa namnet på det nya life science-klustret som ska byggas i Åbro – Crest, som står för Center för research, entrepreneurship, science and technology.

Juryns topp sju bland de 90 inkomna förslagen

Crest – föreslaget av William Holmberg.

Amaxa – föreslaget av Anna Magnusson.

Digidawn – föreslaget av Anna Magnusson.

Navet – föreslaget av Therese Johansson.

Sirius – föreslaget av Anna Magnusson.

Mill – föreslaget av Anne-Maj Raaholt och Jan Stenberg.

Bridge – föreslaget av Eva Rimstedt, Katerina Pardali, Johan Söderlund och Astor Jönsson.

Relaterade artiklar
Fler artiklar