Wallenstam stoppar planerna på nyproducerade bostadsrätter på Åby stallbacke. I stället blir det hyreslägenheter. Foto: Wallenstam

Wallenstam stoppar 133 bostadsrätter

Bostadsmarknaden faller. Därför väljer branschjätten Wallenstam att tänka om när det gäller bolagets stora nybygge på Åby stallbacke.

På fredagen kom beskedet att Wallenstams planerade 133 bostadsrätter i fyra punkthus på Stallbacka Allé inte blir verklighet. Lägenheterna kommer i stället att bli hyresrätter.

Wallenstams finanschef Susann Linde hänvisar till att bolaget fattade ett liknande beslut när det gäller ett projekt i Stockholm i höstas.

– Där hade vi inlett säljprocessen och det gick trögare än väntat. När vi tittar på Mölndal ser vi att det är 133 bostäder och det är lite för mycket för att vi ska vilja riskera något. Särskilt när vi lika gärna kan ha kvar dem som hyresrätter i vår egen förvaltning. Det är ju mycket hög efterfrågan på hyresrätter, säger Susann Linde.

På Stallbacka Allé hade bolaget ännu inte inlett någon försäljning. Därför är det inga större praktiska problem för bolaget att ställa om till hyresrätter.

– Vi har redan många hyresrätter på Åby stallbacke och det vi kände var att vi egentligen ville ha en blandning av upplåtelseformer i området. Men det finns andra bolag som har byggt bostadsrätter, Riksbyggen till exempel, så det blir ändå en blandning, säger Susann Linde.

Stallbacka Allé kommer enligt Wallenstams hemsida att vara inflyttningsklart till sommaren 2018. Husen blir fyra till sju våningar höga och ska ligga nära korsningen mellan Åbyvägen och Frölundagatan.

Lägenheterna kommer överlag att vara relativt små, alltifrån ettor på 30 kvadratmeter till trerummare på 73 kvadratmeter. De kommer att fördelas till intresserade hyresgäster via den stora bostadssajten Boplats.

Ur företagsekonomisk synvinkel tycker Susann Linde inte att det spelar någon stor roll att de 133 lägenheterna hyrs ut i stället för att säljas.

– Om du säljer bostadsrätter får du ju in pengarna dag ett, medan hyresrätter sprider ut intäkterna över en längre tid. Men på sikt blir det ändå ett nollsummespel, och vi har så pass stor finansiell styrka att vi inte måste ha in de här pengarna direkt.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar