Lindomeprojektet ordnar en trygghetskväll den 20 april. Foto: arkiv.

Vill skapa trygghet i Lindome

I april ordnar Lindomeprojektet för första gången en trygghetskväll med polis och räddningstjänst. 

– Även om Lindome är ganska lugnt så kan såna här tillfällen göra att man känner sig tryggare, säger Jesper Svensson. 

Tidigare år har Lindomeprojektet ordnat trygghetsvandringar i området men på grund av svalt intresse vill de prova något nytt. 

–Vi har haft trygghetsvandringar där man tittat på gatlyktor, vad som känns otryggt och så vidare. Nu ska vi testa den här kvällen för att se hur det går. Vi gör det i samråd med polis och räddningstjänst som tyckte det var en bra idé, säger Jesper Svensson som arbetar med Lindomeprojektet. 

Varför ordnar ni det här? 

– Vi tycker det är viktigt. Lindome är ett fantastiskt ställe att bo på men känslan i hela Sverige nu är att folk känner sig mer otrygga. Även om Lindome är ganska lugnt så kan såna här tillfällen skapa en större trygghet och göra att man känner sig tryggare, säger Jesper Svensson. 

Han tycker det är bra att allmänheten får träffa polisen och prata om sin oro. 

– Ibland kan det vara så att man går runt och tror saker, nu får man veta istället. Man kan fråga polisen och räddningstjänsten hur det faktiskt är, säger han. 

Under trygghetskvällen, den 20 april, kommer polisen och räddningstjänsten hålla varsitt föredrag om hur man kan skydda sig själv och förebygga brott respektive bränder. Dessutom blir det frågestund och fika. 

 – Det är öppet för alla, vi vill nå ut till så många som möjligt. Vi är medvetna om att det är svårare att nå vissa generationer och ungdomar kanske inte är jätteintresserade av det här. Men vi har kontakt med fritidsgården och hoppas få hit lite yngre personer genom det, säger Jesper Svensson. 

Han tror att det finns ett stort intresse för trygghetskvällen. 

– Vi har frågat runt i Lindome hur man kan göra och när vi har föreslagit en trygghetskväll har responsen varit större, att folk faktiskt vill komma. Det känns som att det kan komma ganska bra med folk på detta, säger han. 

Elvira Linderot 

Fakta: Lindomeprojektet

Lindomeprojektet/Samhällsarbete i Lindome har som uppdrag att skapa trivsel och trygghet i Lindome. Förutom två anställda är det gymnasieungdomar som arbetar med olika frågor och arrangemang. Under våren arrangeras bland annat en trygghetskväll, språkcaféer och Lindomeloppet. 

Relaterade artiklar
Fler artiklar