”Vi vill att Toleransprojektet ska spridas” 

Idag fick elever från Toleransprojektet i Lindome träffa politiker och tjänstemän från Mölndals stad. De presenterade projektet, sin Polenresa och hade en workshop.


Eleverna berättade om sin resa till Polen och koncentrationsläger som de nyligen varit på. Under dagen ordnade de även en workshop där politiker, tjänstemän och elever fick sitta och diskutera tillsammans. I en övning fick grupperna bilder på olika kända personer och skulle diskutera vem som var mest svensk. Zlatan, kom några fram till. Eller kanske drottningen. Några grupper la till slut ihop alla korten i en hög.

– Det går inte att rangordna så, den som känner sig svensk är svensk, sammanfattade en grupp.

Niondeklassaren Alma Malkki var med och höll i workshopen.

– Det blir en bra diskussion av det, man kommer på sina fördomar och hur man tänker egentligen, förklarar hon.

Övningen är ett exempel på sådant som Toleransprojektet gjort under året. Eleverna, som kommer från Skånhällaskolan, Almåsskolan och Sinntorpskolan, har träffats varannan vecka och har bland annat lärt sig om historien och nutiden, diskuterat tolerans och demokrati och varit på en resa i Polen. Redan nu är det klart att projektet kommer fortsätta.

– Det är en del av verksamheten nu. Så länge vi bestämmer så är tanken att det ska fortsätta, säger kommunalrådet Marie Östh Karlsson (S).


Hon vill att Toleransprojektet ska spridas till fler skolor.

– Vi vill att det ska växa och att man får till det även i de andra kommundelarna. Men vi som politiker kan inte gå in och bestämma hur det ska se ut. Det måste komma underifrån. Det är därför det funkat så bra här, med engagerade lärare och fritidsassistenter, säger hon.

Elvira Linderot