Vi tror att vi är bäst – men vi har helt fel

KRÖNIKA Bättre än så här blir det nog aldrig. Min generation, vi som är runt 50 år, är liksom kronan på verket. Vi lever i en trygg värld, utan atombomber och mässlingen, jämlikt och rättvist, alla använder bilbälte och barnmisshandel är olagligt. Vi använder plast, men det var faktiskt vi som uppfann källsorteringen, vi läser böcker trots att vi uppfunnit mobiltelefonen. Så himla bra var det nämligen inte förr, på min mammas och pappas tid. Vår generation är den moraliska och kunskapsmässiga höjdpunkten i historien. Och gud bevare oss för det som kommer efter.

Är inte dagens dataspelande tonåringar obildade slashasar, curlade och bortskämda? Kommer det någonsin att bli något vettigt av dem? Och förstår verkligen dagens ungdomar vad som byggde detta landet? Näpp – och jag tror inte de bryr sig så mycket heller. De är nämligen upptagna av något annat, något större och viktigare: framtiden. Sanningen är nämligen den att de kommer att leva hälsosammare än oss, bli klokare och göra världen ännu något bättre.

För i alla tider och i alla kulturer har den bestämmande generationen förfasats över dem som kommer efter. Så har det varit inom politiken, i föreningslivet, hos företagen och inom familjen. De yngre ser inte på saker och ting på samma sätt som vi gör. Och det oroar, det gnager och det skrämmer. Vi som sitter vid makten blir rädda att år av ansamlad klokhet och nationsbygge skall gå förlorad, värdefulla insikter kommer att svepas undan och att inget blir sig likt. Och vi har ju rätt. Saker och ting kommer inte att se ut som nu. Vissa saker kommer att raseras och byggas upp på ett annat sätt igen. Sanningar kommer att omprövas. Och tur är väl det.

Jag tror att nästa generation kommer att förstå behovet av fortsatt utveckling och tillväxt, men vara kloka nog att balansera detta mot en hållbar utveckling. De kommer inte behöva välja mellan kol och kärnkraft, eftersom de finner en tredje väg. De kommer inte sitta i dragkamp mellan en mörkbrun nationalism och en naiv flumvänster, eftersom de har förstått att det som skapar en stolt svensk identitet är ett förhållningssätt, inte ett otydligt genetiskt och geografiskt arv. Nästa generation kommer att ta jämlikheten och rättvisefrågorna ett steg längre.

Jag tror att varje generation har upplevt att just de är kronan på verket. Den goda nyheten för dagens unga är att det inte är sant, skapelsens krona kommer att bäras av dem om typ 25 år. Men sen kommer de bli precis lika förvånade som oss, när de inser att de kommer att bli trumfade av sina egna barn. För de kommer nämligen att vara ytterligare något bättre.

Lars Rundblom

Ordförande i Branäsgruppen och mångsysslare. Kålleredsbo sedan 19 år.