Vi öppnar upp oss när saker går fel

KRÖNIKA Jag bestämde mig för att ge mig ut och resa för första gången på flera månader. En resa till Småland och mina hemtrakter. Klockan var 17 på eftermiddagen när jag steg på bussen mot Borås. Allt gick okej och jag handlade en smörgås i Borås. Jag tänkte att jag skulle vara framme i Kalmar först vid klockan 22 och eftersom mitt humör när jag är hungrig liknar skräckfilmen Evil Dead så tänkte jag att det var bäst att inte ta några risker.

Från Borås skulle jag ta ytterligare en buss mot Limmared där tåget skulle avgå ifrån. En ort jag inte visste så mycket om, mer än att skyltar vittnade om att det skulle finnas något slags glasmuseum på orten. Tåget skulle avgå strax innan halv åtta. Det kändes lite konstigt att se på avgångstavlorna att inga tåg skulle avgå från stationen, men jag tänkte att det borde vara något tillfälligt fel bara. SJ meddelade mig via deras app att jag satt på tåget och att jag var välkommen ombord. Tackar. Men inget tåg dök upp. Ingen information heller för den delen.

En medresenär visade sig ha en dotter som jobbar på SJ och hon hade meddelat honom att en buss var beställd. Kan inte SJ kommunicera offentligt, så får man ta det internt, tänkte jag. Plötsligt öppnade himlen upp sig och eftersom allt tycktes vara stängt i Limmared så fanns det ingenstans att ta vägen.

Plötsligt får jag ett SMS från SJ om att min resa är inställd. Ett fint sms att få när man redan hade påbörjat sin resa. Även en inställd resa är en resa, tänkte jag. Och ersättningsbussen som skulle komma och hämta upp oss hade SJ varit snälla och avbokat. Där stod vi i Limmared och jag tänkte att nu är det väl läge att kolla på annonser på Hemnet om hus i Limmared. För att komma därifrån verkade bli svårt.

Jag hade skrivit till SJ på Messenger och en medarbetare svarade att han inte trodde sina ögon och att det var helt sjukt att resan ställdes in efter att den hade påbörjats. Jag log och tänkte att det hade han en poäng i. Samtidigt hade en annan medresenär kontaktat bussbolaget vars resa SJ precis hade avbokat. Hon lyckades boka bussen åt oss istället. Slutligen kom den.

Vi pratade på bussen om hur vanligt det är att när resor går som de ska så sitter vi alla tysta och säger inte särskilt mycket till någon. Men när något går snett, då har vi plötsligt något att prata om och alla börjar öppna upp sig. Resor som strular kan leda till livslång vänskap, tänkte jag.

Jag kom fram till Kalmar när klockan var närmare halv två på natten. Jag var hungrig, men mitt humör var ändå någorlunda. Och SJ meddelade oss att de skulle stå för hela resan. Den som de ställde in.

Oskar Rickardsson

Habiliteringspedagog från Eklanda. Uppskattar kultur och natur.