En av de viktigaste arenorna att diskutera metoo på är förstås skolan, skriver MP:s chefredaktör Ingrid Fredriksson.

Vi har ett hårt arbete framför oss

 KRÖNIKA

Vi trodde att vi levde i ett av världens mest jämställda länder. Den senaste tidens uppmärksammade avslöjanden har ruckat ordentligt på den glorian och fått många av oss att yrvaket fråga oss hur mycket av det som hänt under radarn som vi missat egentligen.

Det är den allra största vinsten med metoo-upproret som jag ser det: Att de sunkigheter som förut kunde pågå i det fördolda nu dragits fram i dagsljuset för allmän beskådan, i all sin sjaskighet.

Öppenhet är bra. Dagsljus får, vilket vi fick lära oss som barn, trollen att dra sig tillbaka. Bara det faktum att risken för upptäckt nu är större kommer vara avskräckande och få många att skärpa till sig. Inte alla, men många.

En av de viktigaste arenorna att diskutera de här frågorna på är förstås skolan. Där utvecklas och fostras de som ska bli morgondagens ansvarstagande vuxna. Om vi vill att framtiden ska bli bättre i det här avseendet är det där vi måste börja.

Och det är en stor arbetsinsats som krävs. Skolan är en hård värld på många sätt. Det är tufft att vara ung, att hitta sin plats och stå emot grupptryck. Samtalstonen kan vara väldigt rå, inte minst på sociala medier där en stor del av kommunikationen sker idag.

Vi frågade kommunens skolor om och i så fall hur metoo-rörelsen har påverkat diskussionerna. Bilden vi får är att sexuella trakasserier och nätkränkningar diskuterats mycket även innan men att det blivit än mer aktuellt nu. En rektor ger uttryck för hopp och menar att dagens flickor är tuffare och vågar säga ifrån mer. Jag hoppas innerligt att det är så.

Vi har också kollat hur det ser ut med kvinnorepresentationen i idrottsklubbarnas styrelser. Det visar sig faktiskt att utvecklingen gått bakåt snarare än framåt sen vi kollade sist. Skärpning! Nu måste medvetenheten höjas och insatser göras. Det går bara man vill.

Ingrid Fredriksson

chefredaktör

Relaterade artiklar
Fler artiklar