Vi förnekas många godbitar på vita duken

KRÖNIKA När jag och min hustru var på bröllopsresa till Afrikas östkust för 20 år sedan träffade vi ett trevligt engelskt par. De var så fascinerade av att alla pratade så bra engelska i nästan hela världen. Det kanske ändå inte är så jättekonstigt, påpekade jag försynt, eftersom det brittiska imperiet i början av 1900-talet med vapenmakt kontrollerade en tredjedel av världen. Och att många av kolonierna, även efter att de blivit självständiga stater, hade engelskan som obligatoriskt språk i företag, offentliga institutioner och skolor. Nej, det tror jag verkligen inte är anledningen, sa den nygifte engelsmannen bestämt, det beror ju förstås på att så många gillar England och att engelskan är ett så enkelt språk för alla att lära sig. Ja jösses, vilken världsbild.

På svenska biografer är 93 procent av alla filmer som visas från USA och Europa. Det innebär, att av hela övriga världens totala filmproduktion får vi svenskar bara möjlighet att se en liten bråkdel. Varför är det så? Det är klart att Hollywood är en gigantisk filmfabrik och i dollar räknat den största i världen. Men faktum är att flest filmer i världen görs i Indien och att Nigeria brukar räknas som det näst största filmlandet i världen. Kina och Japan ligger också i toppen när det gäller filmproduktion. 

Ja, en sak är säker, biografernas utbud beror inte på att engelskan är ett så lätt språk. Det beror nog snarare på att vi människor helst söker det som redan är bekant, inte minst när vi vill ha en stunds avkoppling och underhållning. En amerikansk film är lättare att konsumera än en film från Kina. Det tycker i alla fall jag, oavsett om jag går på bio eller laddar ner en film på fredagskvällen i soffan. 

Men jag tycker att det är trist att SF Bio, som nästan har monopol på svenskt filmutbud inte vågar vara åtminstone lite modigare och roligare. Att vi förnekas så många häftiga filmupplevelser i våra biografer. Också med tanke på att vi bor i ett land där många svenskar har olika kulturella rötter. Vi rör oss mot en alltmer global värld. Vi reser mer och längre än någonsin. Fler svenskar jobbar i utländska företag i Sverige och i svenska företag utomlands. Våra ungdomar kommer att behöva lära sig allt mer om andra kulturer och kunna fler språk. Kina och Indien kommer att fortsätta växa som ekonomiska och kulturella stormakter. Att resa och lära sig genom filmens värld, ska därför inte underskattas.

Men då är vi som bor i Mölndal ändå lyckligt lottade. Bara några spårvagnshållplatser bort får vi tillgång till ett unikt och fantastisk filmutbud varje år. Göteborgs Film Festival är Nordens överlägset största. Här visas drygt 400 filmer från 80 länder under tio dagar varje år. Drygt 30 000 människor köper ungefär 130 000 filmbiljetter under dessa dagar. Snart släpps programmet till Göteborg Film Festival och om några veckor invigs festivalen. Missa inte chansen – du kommer inte att bli besviken.

Lars Rundblom

Ordförande i Branäsgruppen, mångsysslare och Kålleredsbo sedan 18 år.