Anders Hultman ställer ut sitt måleri på Galleri Mölndal. Foto: Fredrik Hofflander

”Vem vill ha andras ångest på väggen?”

Han gillar nostalgi och vill inte måla för dystert. På lördagen bjöd konstnären och tidigare Kålleredsbon Anders Hultman in till vernissage på Galleri Mölndal.

Anders Hultman och galleriägaren Gösta Alexandersson har samarbetat förr och gör det gärna igen. Kunderna brukar strömma till när Anders Hultmans färgrika och lite naivistiska konst pryder väggarna i Galleri Mölndal.

– Det har varit rätt mycket folk här i dag. Anders målar färgglatt och positivt och det brukar vara väldigt populärt, säger Gösta Alexandersson.

Ett återkommande tema i Anders Hultmans konst är stadsmiljöer som ser ut lite som städer gjorde förr. Med vackert färgsatta trähus och gott om plats för människors möten på gatorna utanför.

– Mina föräldrar kom från Uddevalla, som länge var en trästad. Jag har alltid känt en omsorg och glädje i det sättet att bygga upp en personlighet i husen. Till skillnad från många moderna hus som mer byggs på löpande band, säger Anders Hultman.

Han fnissar till lite inför frågan om vad han tycker om det som händer bara ett stenkast från galleriet på Göteborgsvägen – där Mölndals nya innerstad byggs upp.

– Tja… Vem kommer att tycka att de där husen är kul om 50 år? frågar han sig.

Många av motiven som nu ställs ut i Galleri Mölndal finns på riktigt. Men Anders Hultman har inga ambitioner att hans konst ska vara fotokopior av verkligheten.

– Jag har kanske sett husen någonstans och lagt dem här uppe i minnet för att plocka fram dem när de behövs. Men det är ju inte säkert att de ser likadana ut i minnet som de gjorde i verkligheten, säger Anders Hultman.

Som gärna vill att betraktaren ska bli lite glad när han eller hon tittar på målningarna.

– Det får inte vara för dystert. Vem vill ha andra människors ångest hängande på väggen? säger han med glimten i ögat.

Hur nervöst är det med ett vernissage?

– Det är klart att i början var det där väldigt spännande. Men man blir faktiskt van. Och jag har så oerhört roligt när jag gör det här att jag tror att jag skulle hålla på även om jag inte sålde nånting.

Utställningen hänger kvar på Galleri Mölndal fram till den 11 november.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar