Det gäller att ta sig an sina nyårslöften med en lagom blandning av optimism och pessimism, skriver MP:s krönikör Lasse Rundblom.

Vem klarar nyårslöftet?

Med full kraft, bland vänner och familj, och kanske efter ett glas bubbel, så proklamerade i söndags cirka 15 000 Mölndalsbor högtidligt sitt nyårslöfte. Men enligt de flesta undersökningar så misslyckas nio av tio med sina nyårslöften. Redan efter en månad så har en tredjedel gett upp. Kära Mölndalsbor, så kan vi ju inte ha det. Jag känner mig manad att börja det nya året med ett recept för dig som verkligen vill lyckas. För om vi inte gör något så riskeras 13 500 goda intentioner att förloras i vår kommun.

Vi hämtar vår inspiration från Jim Stockdale som var krigsfånge i Vietnam för 50 år sedan. Han satt fängslad i åtta år och fick en gång frågan hur de klarade fångenskapen. Jo, sa Jim, sämst gick det för pessimisterna och optimisterna. Pessimisten för att han trodde att han aldrig skulle komma hem igen, och därför gav upp viljan att överleva. Och lika illa gick det för optimisten, som var helt säker på att bli frigiven i nästa fångutväxling mellan de stridande sidorna. När det inte skedde, blev besvikelsen så stor att det krossades optimistens livsgnista. De som däremot klarade sig bäst, var de fångar som aldrig tappade tron på att de till sist skulle få släppas fria och få återse sina familjer, men som samtidigt förstod att vägen dit var både lång och svår, och att de måste förbereda sig på att klara många svåra situationer under tiden.

Jag tycker Jim berättar något om hur man kan förhålla sig till livet i stort, och även sitt nyårslöfte. Blanda inte ihop optimism med tilltro och tillit. Den optimistiske hoppas och hoppas, men blir brutalt besviken, och besvikelsen förtär henne. Men den som har tilltro och uthållighet kommer till sist att vinna: Ge aldrig upp och satsa inte allt på ett enda kort. Gå i lagom takt, ta kloka beslut och må bra under tiden. Rör dig målmedvetet i rätt riktning, så ökar dina chanser att göra det du vill, bli den du vill vara och att nå dina mål.

Så hur vill du närma dig ditt nyårslöfte? Som pessimisten; Du vill så gärna lyckas, men inom dig vet du redan att det aldrig kommer att gå och har gett upp innan du börjat. Som optimisten; Du tror att allt kommer att gå galant och kan inte ens föreställa dig några hinder på vägen. Sorry, du är lika chanslös som pessimisten. Du förenklar vägen till ditt mål och kommer att stupa halvvägs. Som den tillitsfulle; Du kommer aldrig att släppa tron på att du skall lyckas, men det kommer att ta tid och vägen dit blir inte lätt. Grattis, du kommer att möta hinder med öppna ögon och använda all din styrka för att klara av svårigheterna, men du kommer att lyckas till sist.

Så, när vill du förändra ditt liv: åka Vasaloppet, sluta snusa, kanske bli vegetarian eller byta jobb – så måste du tro på att det kommer att gå. Men inte fort och enkelt. Du kommer att lyckas om du möter utmaningarna och aldrig tappar tron på att du till sist kommer att nå hela vägen fram.

God fortsättning.

Lasse Rundblom

Relaterade artiklar
Fler artiklar