Vd:n om att Åbymässan läggs ner: ”Stor besvikelse”

Joachim Warnberg, vd för mässbolaget Easyfairs, är besviken över att man tvingas lägga ner sin storsatsning i Mölndal.

– Vi lyckades tyvärr inte hitta någon lösning med fastighetsägaren Klövern, säger han.

Det har inte ens gått två år sedan Åbymässan arrangerade sin första mässa. Tanken var att Easyfairs intåg i Åby skulle bli ett komplement till travbanan och det nya storhotellet. Tillsammans bildade de tre parterna konceptet Åby arena.

Men i mars i år kom coronapandemin, och sedan dess har Åbymässans verksamhet i stort sett varit utslagen.

Läs mer:Åbymässan stänger för gott – byggs om till padelhall

– Det är ett exceptionellt läge i vår bransch. Den stora utmaningen nu för oss är att vara med och säkra branschens överlevnad, säger Joachim Warnberg, vd för Easyfairs.

Hur känns det att behöva lämna Mölndal efter så kort tid?

– Vi såg fram emot att bygga en jättespännande destination i Mölndal och det är klart att det är en stor besvikelse att vi inte längre kan ta det här samarbetet framåt. Och jag tror att det är en besvikelse för alla parter, säger Joachim Warnberg.

Du säger att ni inte lyckats ”hitta någon lösning” med fastighetsägaren. Betyder det att ni har begärt att få sänkt hyra eller nollhyra medan ni väntar ut pandemin?

– Vi har naturligtvis haft en dialog med Klövern men jag vill inte kommentera det mer än så. Vi har inte hittat någon lösning. Jag lämnar det där.

Läs mer:Coronaoro gav färre besökare till Passion för mat

Enligt Joachim Warnberg är Easyfairs intention att fortsätta arrangera mässor i Västsverige när situationen så tillåter. Men då gäller det att hitta andra lokaler, precis som man fick göra innan Åbymässan invigdes i början av 2019. Det mest publikdragande arrangemanget, Passion för mat, arrangerades till exempel i Eriksberg innan flytten gick till Mölndal.

Joachim Warnberg öppnar också för en teoretisk möjlighet för bolaget att i en viss utsträckning hålla fast vid Mölndal.

– Om Klövern bygger en padelhall i delar av mässhallen och lämnar en yta kvar till möten kan det ju vara så att vi kan använda den ytan i framtiden.

Är det något du är säker på kan bli möjligt?

– Nej, det är ingenting jag vet. Det får bli upp till Klövern att avgöra.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se