Vattenläckan, som inträffade strax norr om köpstaden i Kållered, var ovanligt stor men ändå svår att hitta. Detta eftersom vattnet rann ner i en avloppstunnel. ”Det läckte ut motsvarande ett badkar med vatten var fjärde sekund, säger Göran Werner, chef för tekniska förvaltningen i Mölndals stad. Foto: Lotta Nyvall

Vattenläckan ska ge ny kunskap

Under ett par hektiska dygn i förra veckan jobbade kommunens tekniska chef Göran Werner och ytterligare ett 40-tal anställda med att hitta och laga vattenläckan som torrlade Kållered och Lindome. En rad omständigheter försvårade arbetet.

Läckan upptäcktes vid fyra-tiden natten till onsdag och först på fredagen var den helt fixad.

Vad var det egentligen som orsakade läckan?

– Det var sättningar i marken som gjorde att röret sprack. Det var en stor läcka, motsvarande ett badkar var fjärde sekund rann ut. Röret gick över en avloppstunnel så vattnet rann ner i den. Normalt brukar man kunna se läckan eftersom det blir en stor sjö på ytan, men den här gången syntes ingenting.

Sättningarna, vad berodde de på och hur kan liknande problem undvikas? 

– Det är lera i marken och då är det besvärligt med sättningar, marken rör sig lite varje år. Att sådant här händer går därför inte helt att undvika, det var inga gamla rör eller så. Det viktigaste för oss är att bli ännu bättre på att ta hand om situationen när sådant här händer.

Vad var tuffast under dessa dagar för dig personligen?

– Timmarna från fyra på morgonen till lunchtid på onsdagen, innan jag fick överblick. Det var så många frågor och jag hade inga svar.

Hur gick ni till väga för att hitta läckan?

– Från början visste vi bara att den var söder om Torrekulla där vi har en tryckstation. Vi måste alltså ut i verkligheten och titta. Eftersom vi inte kunde se något fick vi åka ut och lyssna på ledningarna och vi använde även kamera. Samtidigt stängde vi av systemet och kopplade på bit för bit. Då kan man se område för område om det är där det läcker ut, men det tar tid.

När hittade ni läckan och hur lång tid tog den att laga?

– På onsdagskvällen, men då hade personalen jobbat i 15-20 timmar och i princip alla berörda hade vatten från andra håll. Lagningsarbetet började på torsdagsmorgon och det var en del specialdelar vi behövde få fram. Det var komplicerat så först på fredag morgon var det helt klart. 

Lindomeborna fick vatten från Kungsbacka, varför kunde inte Kållered få det?

– Det har att göra med hur mycket vatten vi kan få från Kungsbacka och vilket tryck vi kan få i systemet. 

Vad ser du som den viktigaste lärdomen?

– Hur viktig kommunikationen är. Om några veckor ska alla inblandade ha ett möte för att gå igenom vad vi har lärt oss och vad vi kan göra bättre nästa gång. Vi gick ut vid sex-tiden på morgonen på Facebook och webben, men vi kanske skulle använda fler kanaler. En annan lärdom är hur viktigt det är att ha ett bra system för ledningsnätet, så att man kan få vatten från flera olika håll. 

Vilka reaktioner har kommit från allmänheten?

– Jag upplever en ganska stor förståelse, men självklart var det många som hörde av sig med frågor. Vi är vana vid att el och vatten funkar, men det är inte självklart. Så det är bra att vara förberedd genom att alltid ha lite vatten hemma och även ha någon dunk som man kan hämta vatten i.

Hur vanligt är det med vattenläckor i Mölndal?

– Vi har läckor nästan varje vecka, men normalt är det bara enstaka hushåll som drabbas en kortare tid. För fem år sedan hade vi en stor läcka när en sprinklerledning till K-center gått sönder och ungefär samma område som nu drabbades.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Vattenläckan

Upptäcktes under natten till förra onsdagen.

Ett tusental hushåll i Kållered och Lindome, liksom ett flertal skolor och andra verksamheter, blev utan vatten i kranarna.

Vid 10-tiden på onsdagen stängde fem skolor för dagen och eleverna skickades hem. Det var fyra skolor i Kållered, Brattåsskolan, Hallenskolan, Streteredsskolan och Östergårdsskolan samt även Sinntorpsskolan i Lindome.

Vid 11-tiden på onsdagen släpptes vattnet på igen i Lindome. Detta tack vare den nyligen invigda reservledningen från Kungsbacka.

Under onsdagen ställdes tankbilar ut vid Ikea och Netto i Kållereds centrum, i Lindome centrum och vid Hallenskolan.

På onsdag kväll hade man lyckats lokalisera läckan.

På torsdagen var det fortfarande ett antal hushåll i Flabäck som saknade vatten.

Först på fredag morgon var felet helt lagat.

Om några veckor ska alla inblandade från teknik, skola, vård och omsorg samt kommunikatörerna ha ett möte för att gå igenom vad de lärt sig och vad kommunen vad kan göra bättre om något liknande händer igen.

Relaterade artiklar
Fler artiklar