Varsågod – här kommer fullständigt ointressant information

KRÖNIKA En Facebookgrupp som heter Fullständigt ointressant information, vad är det som gör att man lockas av den? Ja med det namnet är det väl inte konstigt att man vill se vad det är. Det är svårare att förklara varför man väljer att följa sidan. För det står snabbt klart att namnet är en helt korrekt beskrivning av innehållet.

Inläggen handlar om att någon precis har ätit, är trött eller har en dålig dag. Ändå har jag svårt att inte fortsätta läsa, inlägg efter inlägg. För bakom inlägg som ”Jag äter ur en djup tallrik eftersom de platta är smutsiga”, ”Jag ler fortfarande” och ”Jag har 102 mil kvar hem” finns samtidigt något annat, något outtalat.

Någon skriver ”Jag har duschat”. Fullständigt ointressant förstås, men tillsammans med bilden på Descutan startar en hel berättelse. Någon annan skriver att hen förlorat sitt jobb men inte berättat det för sin partner än. Det är ögonblicksbilder. Tänkta tankar. Inget storslaget. Bara livet som det kan vara.

Någon skriver mitt i natten att hen inte kan sova. Någon som också ligger vaken svarar och plötsligt är de… mindre ensamma. Och kanske är det precis vad gruppen handlar om. Att känna sig mindre ensam. Samtidigt påminner inläggen om att livet pågår där ute och kommer att fortsätta göra så. Folk kommer fortsätta ligga vakna om natten och de kommer skrubba sig rena inför operationer även när jag inte längre finns.

Ibland handlar inläggen om att gruppens moderator har stoppat inlägg för att de var för intressanta. Man undrar ju hur kriterierna lyder. Vad är tillräckligt ointressant? Men det går inte att få svar på, inte i den här gruppen i alla fall. Det är en alldeles för intressant fråga. Därför vet jag inte vad ni tycker om följande ögonblicksbilder ur en krönikörs liv. Förhoppningsvis är de fullständigt ointressanta:

• Jag såg en man på spårvagnen med en hel kasse clementiner. Han tog upp dem en efter en, skalade och åt, säkert 10 stycken.

• Jag kan inte pruta.

• Varje gång jag handlar är en kundvagn av den mindre sorten intryckt och fastkilad i raden av de större kundvagnarna som jag använder. Jag brukar tänka att det är en idiot som har gjort det.

• Jag äter chips i smyg i köket utan att resten av familjen vet om det.

• Jag tycker att den lokala SD-politikerns uttalande om de demonstrerande skolbarnen är fel men jag har svårt att bli upprörd. Jag tänker att han ger barnen en korrekt bild av partiet. Att det är fullständigt ointressant. På riktigt.

Robert Sjölund

Tvåbarnspappa från Åby med författardrömmar. Tvivlar inte på att vi borde tvivla mer.