Varningen: ”Säger att hon ringer från polisen”

Flera personer har blivit uppringda av en kvinna som säger sig ha koppling till polisen. Sedan ber hon dem om bankuppgifter eller att de ska samla ihop och gömma sina värdesaker. Nu ber polisen om hjälp att få information om bedragaren.

Enligt polisen har samma sak anmälts flera gånger tidigare, men det verkar gå i vågor. Den senaste tiden har flera personer i Göteborgsområdet hört av sig på nytt och enligt polisen kommer de första anmälningarna från Mölndal.

En person i 65-årsåldern blev uppringd av bedragaren, en kvinna som pratade polska, i onsdags. Kvinnan sa sig ringa från polisen och berättade att personens konto blivit länsat och att två beväpnade män var på väg till bostaden i detta nu.

Kvinnan kunde hjälpa personen, om hon fick alla bankuppgifter som krävdes för att stoppa transaktionerna. 65-åringen som blivit uppringd ifrågasatte vad kvinnan i luren sa och då la hon på.

– När målsägande försöker ställa motfrågor avslutar kvinnan samtalet, men man hinner få uppfattningen om att hon var ute efter bankkontouppgifter, säger Mahlin Engstrand på polisen i Kungälv och Ale.

Enligt polisen finns det en röd tråd mellan de anmälda händelserna i Göteborgsområdet, men samtalen kan låta lite annorlunda. Det är alltid en kvinna som ringer och pratar polska eller pratar med polsk brytning. Offren är i stor utsträckning äldre kvinnor som har någon slags tydlig koppling till Polen.

– I vissa fall påstår hon att hon kommer från polisen och ibland hävdar hon att något brott ska ske och hon vill hjälpa till.

I tidigare samtal har kvinnan uppmanat människor att samla ihop sina värdesaker och ställa ut dem på trappen så att någon kan komma och hämta dem. Detta för att de inte ska försvinna i ett planerat rån.

– Tyvärr har vi målsägande som har gjort det och blivit av med alla sina saker. Vi har ingen misstänkt i nuläget utan vi behöver all information vi kan få, säger Mahlin Engstrand.

Polisen uppmanar nu alla som vet något om händelsen eller själv fått ta emot samtal från kvinnan att anmäla det till polisen. I ett inlägg på Facebook har polisen varnat för samtalen och ber alla vara uppmärksamma och anmäla.

De vill också att man ska hjälpa sina äldre anhöriga som kanske inte är på internett i samma utsträckning och kan ta del av varningarna där.

– Prata med äldre och gör dem uppmärksamma på detta. Om någon ringer ska man gärna ifrågasätta och ställa motfrågor, för då brukar de lägga på.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@molndalsposten.se